• Digital SME Alliance împreună cu alte 48 de asociaţii reprezentative la nivel naţional au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelul Charles Michel şi Consiliului European în avansul summitului din 26-27 martie.
  • Cerinţa principală: 50% din bugetul noului cadru financiar multianual pentru inovaţie digitală trebuie să fie destinat IMM-urilor.

În avansul summit-ului Consiliului European programat pentru luna martie 2020, 49 de organizaţii reprezentative ale IMM-urilor digitale europene au solicitat întărirea sprijinului pentru companiile mici şi mijlocii prin alocarea unui buget mărit în noul exerciţiu financiar.

Companiile reprezentate sunt motorul economiei europene, reprezentând 99% din totalul companiilor active la nivel European. Provocările întâlnite de IMM-urile digitale au existat şi înaintea ameninţării la adresa stabilităţii economice europene care a venit o dată cu pandemia COVID-19. Companiile mici şi mijlocii care activează în industria de IT nu au suficiente resurse pentru a direcţiona investiţii în cercetare şi dezvoltare, resimt o lipsă acută a forţei de muncă cu competenţe digitale necesare şi se află în concurenţă cu marile companii tehnologice atât privind resursa umană, cât şi facilităţi fiscale acordate din partea statului.

Cerinţa principală a semnatarilor este ca IMM-urile europene să primească o alocare de 50% din bugetul Uniunii Europene direcţionat spre inovaţie digitală. Bugetul include programe precum Horizon Europe, Europa Digitală şi Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF), precum şi alte mecanisme de finanţare. Acest lucru înseamnă o creştere semnificativă de la procentul de 20% din buget care a fost direcţionat spre IMM-uri până în prezent.

Andrei Kelemen, directorul executiv al Asociației Cluj IT, una din semnatarele scrisorii deschise,  a declarat următoarele privind iniţiativa pan-europeană: “Vedem acum, în aceste momente dificile pentru Europa (și nu numai) cât de important este să investim în cercetare, inovare și tehnologie. Vom depăși cu siguranță criza de acum, așa cum am depășit și altele, însă trebuie să învățăm din greșeli. Vremea declarațiilor fără conținut a trecut, a venit vremea asumării. Statele membre UE și instituțiile europene trebuie să devină mai responsabile față de scopul și felul în care alocă resursele publice. Solicităm acum Consiliului European să sprijine IMM-urile europene pentru a face tranziția către o economie digitală. Putem salva locuri de muncă, putem crea noi afaceri în locul celor care vor dispărea. Europa poate mai mult în această direcție.”