Până acum, oamenii de știință au mai realizat organe printate, însă nu au reușit niciodată performanța celor de la Rice University. Au reușit să printeze 3D, în premieră, un sistem complet de vase de sânge și sunt acum mult mai aproape de reușita printării unor organe perfect funcționale.

Pentru prima dată, cercetătorii de la Rice University au dezvoltat un material și o metodă de printare care le permite să recreeze rețeaua complexă de vase fine de sânge care alcătuiesc sistemul vascular. Acestea imită perfect căile de trecere ale sângelui, aerului sau fluidelor, esențiale pentru organele artificiale.

Printarea 3D a vaselor de sânge și a căilor similare care transportă lichid limfatic sau alte fluide reprezintă o problemă pentru oamenii de știință pentru că țesutul trebuie să fie puternic, dar maleabil și gol pe dinăuntru, dar foarte îngust. Pentru decenii întregi, una dintre principalele provocări în replicarea țesutului uman a fost găsirea unei modalități prin care oamenii de știință să poată introduce nutrienții și oxigenul în țesutul artificial. Corpul uman folosește rețeaua vasculară pentru a face acest lucru.

Dacă un organ nu are vasculatura necesară pentru a se conecta cu restul corpului, va fi imposibil pentru acesta să primească nutrienții și oxigenul de care are nevoie. Așadar, va muri. Până acum, nimeni nu a putut printa un asemenea sistem încâlcit de vase de sânge care trece prin organe, ceea ce le făcea să fie inutile. Noua abordare le-a permis să transplanteze un ficat printat 3D, injectat cu celule hepatice, în șoareci. Nu este clar dacă ficatul a devenit funcțional, dar celulele hepatice au supraviețuit transplantului, dovadă că sistemul de vase de sânge funcționează. „Avem acum posibilitatea să construim multe dintre structurile complexe care se găsesc în corp”, a declarat Dr Jordan Miller, co-autor al studiului.

sursa: playtech.ro