Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu,  a decis să nu iasă la o pensie pe care ar urma să o cumuleze cu salariu

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a explicat marți că deși are 46 de ani de vechime în muncă a decis să nu iasă la o pensie pe care ar urma să o cumuleze cu salariul, informează Mediafax

„Am 46 de ani de activitate, am început în 1971 și nu cred că s-ar aduna o lună dacă aș pune cap la cap toate concediile medicale. Banca Națională oferă o anumită sumă – nu-mi cereți să o definesc, pentru că orice termen se speculează – angajaților care împlinesc vârsta de pensionare. Eu nu am luat și pensia, pentru că am zis că așa e frumos, să nu iau și pensie, și salariu de la Banca Națională”, a spus Mugur Isărescu.

„Dacă o să tot insistați pe tema asta, probabil că la un moment dat o să-mi depun dosarul și o să mă pensionez”, a mai spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a ținut să precizeze că Banca Națională „nu este o instituție bugetară, niciun leu de la bugetul de stat nu intră în BNR, în schimb banca centrală virează către bugetul de stat 80% din profiturile sale”.

Măsură legislativă care va interzice unui pensionar din sistemul de stat să se reangajeze într-o funcţie de conducere în instituţia din care a ieşit la pensie

În aceeaşi idee, guvernul ar putea promova în toamnă o măsură legislativă prin care să interzică unui pensionar din sistemul de stat să se reangajeze într-o funcţie de conducere în instituţia din care a ieşit la pensie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul Executivului.

Potrivit surselor citate, actul normativ va fi promovat în toamnă, printr-un proiect de lege separat, nu ca modificare a Legii pensiilor. Actul normativ va viza toți bugetarii, nu numai angajații din sistemul militar.

Astfel, un director de teatru se poate reangaja doar ca actor, iar un director de instituție de învățământ poate reveni în activitate doar ca profesor.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că în coaliţia de guvernare s-a decis să se modifice legislaţia în vigoare astfel încât nimeni să nu mai cumuleze pensia cu salariul, el menţionând că măsura va viza întreaga administraţie centrală şi locală şi nu va acţiona doar pentru viitor.

„Ceea ce am discutat cu primul-ministru şi cu ministrul muncii şi cu ceilalţi miniştri este următorul lucru: ca odată cu trecerea la pensionare şi pensionarea efectiv făcută, să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie sau în alt minister. Oamenii trebuie să se hotărască: ori vor să fie pensionari, ori, dacă sunt apţi de muncă, rămân la muncă”, a spus Tăriceanu.

El a spus că ce va modifica legea în aşa fel încât să nu poată să funcţioneze acest sistem „dual” de cumulare a pensiei cu salariul.