Locuitorii municipiului Brașov și turiștii care vizitează orașul vor beneficia de sincronizarea tuturor mijloacelor de transport public de călători. Primarul George Scripcaru și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare cu numele Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public în municipiul Brașov, fiind astfel completat tabloul proiectelor pentru dezvoltarea mobilității urbane.

Astfel, pe lângă troleibuzele și autobuzele moderne, hibride, care vor fi achiziționate și care vor circula în zona centrală pe anumite trasee dedicat, pe lângă garajul pentru vehiculele urbane care va fi complet refăcut, se va avea în vedere și această investiție.

Început în urmă cu șapte ani, printr-un proiect REGIO 2007-2015, procesul de management informatizat al sistemului de transport în comun din Brașov, beneficiază acum de o nouă infuzie de capital – în valoare totală de peste 16 milioane lei, din care peste 15,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 – pentru extinderea sistemelor automate de taxare, a celui de Dispecerat, a celor de supraveghere video și de informare pentru călători, integrând noile componente în sistemul Back Office existent.

 ”Astăzi am semnat ultimul contract dintre cele 14 pe care le-am depus la ADR Centru pentru actualul exercițiu financiar. Este încă o investiție care se încadrează în strategia noastră privind mobilitatea urbană și reducerea poluării la nivelul municipiului Brașov. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea acestui sistem, cu mijloace de transport ecologice, reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru.

Odată cu acest proiect am finalizat accesarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru exercițiul financiar 2014-2020. Am reușit să accesăm, în mod direct sau în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, peste 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o economie consistentă la bugetul local, având în vedere că această sumă reprezintă echivalentul veniturilor locale pentru doi ani, bani care se duc în dezvoltarea orașului“, a declarat primarul George Scripcaru.

Prezentul proiect este parte integrantă a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă – pentru Zona Metropolitană Brașov – și se încadrează în secțiunea proiectelor destinate intervențiilor majore pentru îmbunătățirea mobilității urbane. Practic, se va extinde sistemului de e-ticketing și cel de monitorizare a flotei de vehicule publice, concomitent cu creșterea gradului de informare a călătorilor aflați în stații, la toate rutele de transport din zona metropolitană.

Prin investițiile derulate va crește numărul de stații de călători modernizate – de la cele 115 din prezent, la 165 – în urma instalării echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea călătorilor, precum și a celor de siguranță. Extinderea sistemului e-ticketing vizează toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vânzare titluri de călătorie.

Extinderea sistemului actual de supraveghere video – pentru siguranța călătorilor – presupune dotarea unui număr de 120 autovehicule cu camere video de supraveghere și sistemele aferente de stocare a imaginilor, concomitent cu extinderea sistemului de supraveghere video în 50 de stații noi. În întregul oraș vor fi instalate panouri de informare dinamică în 50 de stații noi și alte 227 panouri de informare statică în toate celelalte stații.

La acestea se vor adăuga 275 display-uri de informare moderne în vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numărare a călătorilor pe vehiculele selectate. Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicații software destinată cetățenilor, care va fi accesibilă de pe smartphone, cu funcționalități pentru: harta traseelor de transport public; grafice și orare transport; posibilități de planificare călătorie; notificare sosire în punctul de destinație; plată electronică integrată, inclusiv pentru abonamente; notificări privind întârzieri sau probleme în trafic.  Nu în ultimul rând, prin acest proiect RAT Brașov își va dezvolta Dispeceratul și va implementa la autobază o rețea de comunicații cu toate vehiculele de pe traseu.