Unele dintre cele mai apreciate pelicule ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, precum “Loveless”, “120 BPM”, “On Body and Soul” și “Fixeur”, pot fi vizionate în perioada 19 – 21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco din București.

La evenimentul intitulat Oscar Weekend, aflat, anul acesta, la cea de-a patra ediție, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice precum “120 BPM/bătăi pe minut”, de Robin Campillo (Franța), recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Cannes 2017, “Loveless”, de Andrei Zvyagintsev (Rusia), premiat de juriu tot la Cannes, “On Body and Soul”, de Ildiko Enyedi (Ungaria), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2017, “Happy End”, de Michael Haneke (Austria), și “Fixeur”, de Adrian Sitaru (România).

Oscar Wekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar, pe 23 ianuarie, potrivit organizatorilor.

Peliculele incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film străin pe 2018 sunt: “The Square”, de Ruben Ostlund (Suedia), “In the Fade”, de Fatih Akin (Franța/ Germania), “Foxtrot”, de Samuel Maoz (Israel), “The insult”, de Ziad Doueiri (Liban), “Félicité”, de Alain Gomis (Senegal), “Loveless”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), “The Wound”, de John Trengove (Africa de Sud), “A fantastic woman”, de Sebastián Lelio (Chile), “On Body and Soul”, de Ildikó Enyedi (Ungaria).

Propunerea României în această categorie a premiilor Oscar din 2018 a fost filmul “Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru.

Gala Academiei de film americane are loc pe 4 martie, la Los Angeles.

“Loveless” este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev – cunoscut și pentru peliculele “Leviathan”, “Elena” – și a fost distins la Cannes cu premiul juriului. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în destrămare. Borys și Zhenya divorțează. Certându-se constant și pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc separat de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată, iar Zhenya, cu amantul bogat, care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare.

Acțiunea filmului “120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de francezul Robin Campillo, are loc în Franța, la începtul anilor 1990. Pentru că SIDA face numeroase victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producția franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie.

“Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a primit premiul pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi o menţiune specială a juriului la Les Arcs European Film Festival și a fost prezentat în evenimente de profil internaționale renumite ca cele de la Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden și Torino. Filmul îl prezintă pe Radu, un tânăr jurnalist care dorește să lucreze în presa internațională. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-și arăta abilitățile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La fața locului, sarcina lui Radu se dovedește a fi mult mai complicată decât părea inițial.

“On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, și Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobișnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte.

Cu o acțiune care se desfășoară pe fundalul crizei migrației în Europa, “Happy End” spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru și realist al regizorului Michael Haneke. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinți ale migrației din Europa. Numeroși refugiați disperați, care trăiesc în tabere de corturi pe care autoritățile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenționează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câștigat un premiu Oscar în 2013, cu filmul “Amour”, o poveste despre dragostea la finalul vieții unui cuplu.

Programul Oscar Weekend 2018 este următorul: vineri – 17.30: “120 BPM/bătăi pe minut”, urmat de dezbatere pe tema educației sexuale; sâmbătă – 14.30: “Fixeur”, 16.30: “Loveless”, 19.00: “120 BPM/bătăi pe minut”; duminică – 14.00: “On Body and Soul”, 16.30: “120 BPM/bătăi pe minut”, 19.30: “Happy End”.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Francez din București, Independența Film, Bad Unicorn, Domestic Film.

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Pentru proiecția filmului “120 BPM/bătăi pe minut”, urmată de dezbatere pe tema educației sexuale, accesul grupurilor de elevi de liceu care au peste 15 ani și doresc să participe însoțiți de profesor este gratuit, în limita locurilor disponibile și se face pe bază de înscriere în prealabil la adresa: contact@piartvision.com, până pe 17 ianuarie.

sursa: mediafax.ro