La mai bine de 40 de ani de la cutremurul devastator din ‘77 avem 15 aplicații care pot salva vieți, dezvoltate gratuit de specialiștii Civic Labs.

Provocarea cea mai mare pentru anii următori este de a trece peste limitările impuse de memoria colectivă față de evenimentele din ‘77, astfel încât să fie conștientizată dimensiunea uriașă a dezastrului care va veni, de către noile generații –  simulările nu vor putea oferi populației un reset mental care să-i permită să înțeleagă pe deplin proporțiile dezastrului potențial. Și nu în ultimul rând, planul de acțiune post eveniment nu poate fi doar răspunderea statului ci este nevoie de un efort național, care pleacă de la fiecare individ – să fii pregătit necesită implicarea și efortul tuturor.

“Echipa Civic Labs, program al Code for Romania, în cadrul domeniului de cercetare “Mediu / Pregătire și răspuns în situații de urgență” a încercat să înțeleagă care este capacitatea noastră ca societate să răspundem unui eveniment dramatic precum este un seism major și cât de pregătiți suntem, la nivel individual. La final de an de cercetare și de incubare suntem bucuroși că putem spune că am descoperit o comunitate de organizații neguvernamentale coerente care colaborează cu succes, instituții publice deschise la dialog și am identificat 15 soluții digitale posibile, dintre care două au devenit deja realitate. Împreună, ne pregătim mai bine!” a declarat Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania, Program Lead & UX Architect.

Ce a reliefat cercetarea:

  • DSU are începând cu 3 martie 2020, o soluție tehnologică de administrare de voluntari și resurse dezvoltată de Code for Romania cu sprijinul World Bank și Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR);
  • 4,3 luni este durata estimată pentru curățarea orașului după un seism major;
  • 3.000 este numărul aproximativ de pompieri și personal SMURD care vor interveni în capitală în prima oră de la un seism major;
  • 2 dintre clădirile Universității București sunt încadrate în clase de risc seismic;
  • 840 de imobile se află încadrate în primele trei clase de risc în capitală, multe dintre ele fiind clădiri de patrimoniu;
  • 839.632 este numărul persoanelor cu dizabilități din România și 97% dintre ele sunt în grija familiei sau se descurcă singure;
  • 45% din infrastructură critică de transport, energie, alimentare cu apă și comunicare se află în zonele de risc;
  • doar 539 de experți tehnici atestați există în România în luna februarie a anului 2020;
  • 35.000 de familii au rămas fără locuință și peste 11.000 de persoane au fost rănite în cutremurul din 1977;
  • Zero adăposturi publice de protecție civilă există în Județul Ialomița;
  • 15 soluții tehnologice sunt puse gratuit la dispoziția ONG-urilor pentru ameliorarea efectelor unui cutremur major de către Code for Romania prin programul Civic Labs

Raportul “Mediu / Pregătire și Răspuns în caz de seism” prezintă cele 24 de blocaje principalele identificat în cadrul cercetării, un rezultat a mai bine de 70 de ore de interviuri, 154 de ore de incubare și 680 ore de prototipare, derulate sub umbrela programului Civic Labs pe subiectul pregătirii și răspunsului în caz de seism major în România, cât și cele 15 soluții identificate. În cadrul studiului am discutat cu numeroase organizații neguvernamentale care derulează proiecte și programe în acest sens, cu arhitecți, specialiști, experți, ingineri și cu autoritățile competente pentru a identifica acele puncte nevralgice în care este nevoie de intervenție rapidă.

În cadrul evenimentului a fost lansată și aplicația Resource and Volunteer Management (RVM) dezvoltată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență cu sprijinul World Bank și Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR).  RVM este un instrument de administrare de voluntari și resurse pe care le pune la dispoziție societatea civilă către Departamentul pentru Situații de Urgență în cazul unui seism major sau al unui alt dezastru natural.

“E un vis să avem o așa aplicație, sunt puține țări care au asta și este un lucru binevenit pentru orice comandant de intervenție. Va fi de foarte mare ajutor, le mulțumesc celor care au contribuit la realizarea ei.” a declarat dr. Raed Arafat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu ocazia lansării aplicației Resource and Volunteer Management (RVM).

Evenimentul tip dezbatere a fost moderat de către Georgiana Ilie, Chief Operating Officer Media DoR (DoR Magazine, The Power of Storytelling, Școala9) și i-a avut ca membri pe Alexandra Călin reprezentant Banca Mondială, dr. Raed Arafat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și ing. Mihai Șercăianu reprezentant MKBT: Make Better.

Civic Labs (civiclabs.ro) este unul dintre principalele programe de activitate ale Code for Romania și își propune să fie generatorul de soluții de tehnologie civică pentru problemele sociale ale României. Civic Labs contribuie în mod concret la rezolvarea unor nevoi reale ale societății printr-un amplu proces de cercetare și prin generarea de soluții cu impact la nivel sistemic și cu rezultate măsurabile pe termen lung.