Județul Suceava se bucură astăzi de patru păstrători de tradiții și obiceiuri care au dobândit distincția de „Tezaure Umane Vii”
 
Unul dintre aceștia este cojocarul Traian DAVIDEAN, din localitatea suceveană Frătăuții Noi, localitate ce aparține zonei etnografice Rădăuți, unde costumul popular se purta și se poartă cu mare cinste în zilele de sărbătoare și nu numai. Bădița Traian, că așa îi place să i se spună, a dus mai departe acest meșteșug drag lui, cojocăritul, chiar de la vârsta de 15 ani.
Meșterul Traian, născut în anul 1925, a deprins tainele cojocăritului de la Coniac Dionizie, din Frătăuții Noi, și chair din ucenicie s-a remarcat prin modul original de a-și gândi desenul, croiul și cusătura bundițelor și cojoacelor, pe care urma să le confecționeze. Și-a dezvoltat în timp un stil propriu, păstrând tiparul tradițional al zonei.
Modelele sale sunt recunoscute atât în țară, de meșterii din domeniu, de specialiști, dar și pe plan internațional, meșterul onorând diferite comenzi și în străinătate.
Chiar dacă are o vârstă înaintată, încă mai lucrează cu drag de frumos. Pentru că este un păstrător de tradiții, meșterul Davidean a transmis mai departe acest meșteșug ucenicilor, pe care i-a învățat să scrie (să deseneze) decorul, să croiască și să coase bundițe, cheptare, cojoace și nu numai.
   
Sursă foto/text: Consiliul Județean Suceava & Centrul Cultural Bucovina