Banca Națională a României (BNR) depune eforturi împreună cu autoritățile statului pentru a face față atacurilor cibernetice potențiale, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vineri, în cadrul conferinței naționale în domeniul securității cibernetice organizată de instituție.

„Banca Națională a României depune, împreună cu autoritățile statului, eforturi pentru a face față atacurilor cibernetice potențiale. Raportarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm și sistemele noastre interne, dar cel mai bine este să lucrăm cu autoritățile statului specializate. Pentru gestionarea riscurilor, avem nevoie de planuri adecvate de prevenire a atacurilor cibernetice și de răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite”, a spus Mugur Isărescu.

„În contextul ultimelor patru atacuri cibernetice, mulți vorbesc de un adevărat război cibernetic în desfășurare. Nu este exclusă apariția unei crize la nivel global, greu de prevăzut, cu impact și în țara noastră”, a adăugat guvernatorul BNR.

Isărescu a precizat că preocupare pentru dezvoltarea sistemelor de protecție se înregistrează la nivelul tuturor băncilor centrale, care sunt din ce în ce mai informatizate.
„Pe măsură ce spațiul cibernetic se extinde, amenințările cibernetice care se diversifică devin tot mai sofisticate. Serviciile legate de sectorul de informare și comunicare, alături de piața financiară, sistemele de transport, sistemele de sănătate, sistemele de sprijin pentru apă și hrană, alte diverse industrii: energia, sunt interconectate și interdependente, ceea ce ne crește însă gradul de expunere la atacuri cibernetice”, a declarat reprezentantul BNR.

Guvernatorul Băncii Naționale a atras atenția asupra opiniei specialiștilor din domeniul securității cibernetice, care susțin că există riscul ca reziliența sistemelor tehnologice din România poate fi diminuată.

„Specialiștii din domeniu atrag atenția că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realități. Chiar la noi, în România, se subliniază faptul că există riscul ca reziliența sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituțiilor publice și private de a acționa inteligent și de a proiecta interesele naționale la nivel internațional”, a mai spus Isărescu.

sursa: mediafax.ro