Holograma de șapte metri a marelui artist Constantin Brâncuși va putea fi văzută în curtea Muzeului Național de Arta al României

Ministerul Culturii va marca, în data de 19 februarie 2020, printr-o serie de premiere la nivel teritorial, Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020. Având scopul de a cinsti memoria părintelui sculpturii moderne la 144 de ani de la nașterea acestuia, evenimentele organizate de Ministerul Culturii vor readuce în atenția publicului operele și geniul creator ale lui Constantin Brâncuși.

Astfel, în data de 19 februarie, la București, Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal) va găzdui un spectacol high-tech de proiecții în cadrul căruia publicul va putea viziona holograme ale sculptorului și ale lucrărilor sale consacrate. Hologramele vor avea o înălțime de șapte metri și orice dorește să le vadă poate veni, intrarea este liberă.

Mai mult, Muzeul Național de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile de 19 februarie și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională.

Tot cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși. Muzeul Național Constantin Brâncuși își va deschide porțile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.

Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, așa cum spune Brâncuși <<lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face>>. Astfel, am reușit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viața și opera marelui artist, chiar în nou înființatul Muzeu Național Constantin Brâncuși”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Criticul literar Alexandru Ştefănescu, consilier personal al ministrului Culturii, a mărturisit că Brâncuşi înseamnă foarte mult pentru el pentru curajul pe care marele artist l-a avut de a înnoi arta. “Pentru mine înseamnă foarte mult Constantin Brâncuşi, deşi nu sunt specialist în artă plastică, dar din curiozitatea mea faţă de cultură, în general, nu din snobism, nu fiindcă toată lumea îl admiră, ci pentru că apreciez foarte mult curajul de a fi schimbat modul de exprimare în sculptură”, a explicat Ştefănescu.

Potrivit directorului interimar al MNAR, Liviu Constantinescu, “Brâncuşi, a cărui valoare universală nu mai este nevoie s-o subliniem, reprezintă vectorul prin care se poate trezi interesul publicului”. El a menţionat că MNAR este păstrătorul celui mai mare număr de lucrări Brâncuşi din România, alături de Muzeul din Craiova. “La noi sunt 13 sculpturi aparţinând lui Brâncuşi, un desen pe care l-am pus în valoare de curând şi, de asemenea, un caiet de schiţe care are mai mult o valoare documentară”, a precizat Constantinescu.

Ambasadorul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii este cântăreața Irina Rimes, care s-a declarat “foarte bucuroasă” să se alăture acestui proiect și să promoveze către noile generații evenimentele culturale “Brâncuși” în rândul tinerilor. Prezența ei confirmă faptul că există  interes  și deschidere către actul cultural a unui public tânăr, efervescent și plin de creativitate.

Evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși sunt realizate numai din sponsorizări.

Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României pe 19 februarie

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția  „Brâncuși. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană.

Program Ziua Națională Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu

18 februarie

  • ora 19:00 – „Sărutul” – eseu teatral – Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”;
  • ora 20:00 – proiectie arhitecturală pe sediul Muzeului National „Constantin Brâncuși” – str. Victoriei nr. 1, Tg-Jiu.

19 februarie

  • ora 10:00 – Vizită la operele din piatră – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor din Parcul „Constantin Brâncuși”;
  • ora 10:30 –  deschiderea Muzeului Național Constantin Brâncuși;
  • ora 11:00 – reprezentanție sand-art poveste Brâncuși, semnată Gabriel Rusu – artist plastic;
  • ora 11:30 – vernisaj expozitie fotografie – 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Muzeului Național de Artă al României si alte 33 de fotografii document de la ridicarea Coloanei fără Sfârșit.

Pe parcursul expoziției va fi susținut un recital de violoncel – suită pentru violoncel solo – interpretată de profesor Mircea Suchici – Orchestra de Camera a Filarmonicii Oltenia.