Interviu cu Irina Petraru

Este prezentatoare B1tv si blogger, calatoreste mult si impartaseste cu noi, in mediul online, momentele frumoase din viata sa.

Cand ai inceput activitatea in televiziune si cand ai realizat ca vrei sa scrii despre experientele tale pe un blog personal?  

În televiziune lucrez din 2003, când am început să prezint ştiri la Antena1 Iaşi. Ani de zile m-am concentrat exclusiv pe job, dar acum 2 ani am descoperit fotografia, după un curs cu Vlad Eftenie. Am început să fac fotografii cu telefonul, după care mi-am cumpărat aparatul foto. Aveam atât de multe fotografii încât nu mai ştiam ce să fac cu ele. Am început să le postez pe Instagram. Apoi , la sfârşitul lui 2018 am fost la Berlin si Lisabona, de unde m-am intors cu foarte multe fotografii. Călătoriile au adus alte călătorii şi experienţe, aşa că au apărut blogul irinapetraru.ro şi pagina de facebook irinapetraru.ro pentru care creez conţinut scris şi fotografii.

Blogul e generalist, dar cel mai bine a mers categoria “travel”. Îmi place să scriu despre călătorii, evident. Anul ăsta blogul face un an, timp în care am învăţat un pic ce înseamnă seo, google analytics şi promovarea online. O dată cu aniversarea blogului mi-am propus…să mă ocup de el mai mult şi mai departe mai vedem.

Cum ai descrie o saptamana din viata ta?

Eu am emisiuni în weekend şi jurnale vineri, aşa că mi-am permis să călătoresc şi să mă ocup de călătorii, fotografie şi blog în rest. Cu această ocazie am descoperit cât de avantajos e să călătoreşti low cost în timpul săptămânii şi în extrasezon.

Am vazut ca iti place sa calatoresti. Ce destinatii alegi? Ai un loc preferat unde ai vrea sa te intorci? 

Îmi place să călătoresc oriunde. Nicio destinaţie nu seamănă cu alta iar eu mă bucur de orice experienţă şi găsesc ceva interesat de povestit. Anul trecut, de exemplu, mi-a plăcut foarte tare la Oradea, în Munţii  Măcinului, la Lacul Siriu dar şi la plajă în Tel Aviv. Lumea e mare şi e o minune să o descoperi. Locul preferat e  Lisabona, iar Portugalia e o ţară pe care aş explora-o în detaliu cu mare drag. Are tot ce îmi place: plajă, gastronomie, atmosferă, vreme faină şi oameni faini.

Cat de legata esti de tehnologia digitala, de social media? Ti-ai mai putea inchipui o zi din viata fara telefon, social media,  internet? 

Dacă ai blog şi eşti pasionat de fotografie ca mine, nu prea ai cum să stai departe de tehnologie, reţele sociale, online. Eu sunt mai degrabă atehnică, nu sunt pasionată de gadgeturi, am un laptop vechi şi hărtănit pe care doar scriu, dar am un smartphone de top pe care în folosesc pentru internet, email şi editare foto. Editez şi fotografiile făcute cu aparatul foto tot în telefon, în Lightroom şi Snapseed.

Online-ul şi reţelele sociale sunt vitale pentru cineva care lucrează în media. Eu am descoperit o grămadă de fotografi străini şi români pe Instagram şi Facebook, am aflat de proiecte foarte interesante, bloguri excelente de travel şi oferte de turism individual sau prin agenţii. Nu mă pricep la tendinţe, dar în cazul meu comunicarea cu oamenii online sau prin telefon poate fi chiar foarte eficientă în cazul unui program aglomerat şi a unui oraş în care traficul îţi schimbă oricând planurile.

Ce sfat de viata ai da tinerilor, celor care devin adulti in curand?

Le-aş da acelaşi sfat pe care l-am primit eu când m-am plâns că nu ştiu ce să fac cu viaţa mea: să îşi stabilească obiective mici , realiste şi realizabile, pe o durată scurtă. Să şi le noteze şi să se ţină de ele.

Ce ai schimba in tara daca ai fi prim-ministru?  

Nu aş vrea să fiu în locul vreunui prim ministru. Dar dacă aş avea o astfel de funcţie cu responsabilităţi imense m-aş gândi: am 4 ani la dispoziţie? sau 1, 2, ( teoretic, în România nu poţ şti niciodată) ok, ce am putea face concret eu şi oamenii mei ca să meargă ţara o idee mai bine? Unde scârţâie foarte tare şi trebuie făcut ceva repede? Aş face o listă de priorităţi şi ne-am pune pe treabă.