Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, al uzinele Dacia de la Pitești, că este adeptul unui învățământ dual, care să dea muncitori pregătiți în fabrici, dar planificarea unui sistem cum era înainte de Revoluție este o greșeală.

“Personal sunt un adept al reintroducerii învățământului dual de foarte mulți ani încoace. Să nu uităm că noi am avut în România învățământ dual. Am renunțat la el după 1989. Nu se știe de ce. Cred că cineva să săturase să ducă elevi în fabrici. Avem semnale în ultima vreme că și la nivel de minister se înțelege nevoia extinderii învățământului dual și speranța mea și a dvs este să ne mișcăm un pic mai repede. Proiectul România educată vrea să vină cu o strategie pentru învățământul românesc, dar această strategie va conține obligatoriu și partea de învățământ dual fără de care nu se poate”,a declarat Kaus Iohannis, la Pitești.

Șeful statului susține că fără o colaborare între domenii, cum ar fi cu cel IT, nu va funcționa un plan în educație.

“Am spus că este necesar și oportun să se împletească industria auto cu industriile noi, atât IT cât și creative. Acest lucru se poate întâmpla dacă ne recalibrăm obiectivele mari din învățământ. Fapt este că generația care intră acum la școală știe instinctiv să folosească un smartphone o tabletă, dar pentru a deveni o competență în folosirea unei cariere trebuie dezvoltată. Dacă planificăm un sistem de învățământ pentru cum a fost pe vremea noastră, greșim enorm. Nu vor avea competențe elevi și nu vor fi competitivi”, a mai afirmat Iohannis.

Ministerul Educației a aprobat, la finalul anului 2017, prin ordin de ministru, modelele în baza cărora unitățile de învățământ pot încheia contracte cu operatorii economici în vederea pregătirii practice în învățământul dual.
Potrivit ordinului, contractul reglementează statutul practicantului, drepturile și obligațiile acestuia, drepturile și obligațiile operatorului economic partener de practică, drepturile și obligațiile unității de învățământ, respectiv modul de evaluare a stagiului.

„Aceste documente vizează toate activitățile de profil stabilite prin contractul de parteneriat: stagiile de pregătire practică din planul-cadru de învățământ, precum și componenta de pregătire practică săptămânală (instruire și laborator tehnologic) din modulele de specialitate pentru calificarea profesională vizată, convenite a se desfășura la acel operator economic sau în alte spații stabilite de acesta pe baza unor convenții/contracte scrise, pe care le încheie, în acest scop, cu alți operatori economici sau furnizori de formare”, se mai arată în comunicatul instituției.

Activitățile realizate în timpul pregătirii practice la operatorul economic sunt evaluate, iar rezultatele se consemnează în certificatul de pregătire practică în învățământul dual, care atestă rezultatele învățării desfășurate de elevi în timpul pregătirii și va fi inclus în portofoliul individual al elevului.
Certificatul este semnat și eliberat de unitatea de învățământ în care elevul este înmatriculat, după completarea și semnarea acestuia de către operatorul economic partener de practică.

Sursa: Mediafax