Harta obiectivelor istorice și culturale ale Regiunii Centru (Alba Iulia), a căror reabilitare se finanțează din fondurile Regio 2014-2020 alocate prin Axa Prioritară 5 a programului, include multe locații demne de vizitat, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, 19 obiective turistice vor fi restaurate și conservate, cu finanțare din cadrul POR 2014-2020 și se vor adăuga celorlalte șapte proiecte prin care obiective de mare interes din Regiunea Centru au fost puse în valoare cu sprijinul fondurilor Regio în perioada 2007-2013.

Cu un grad de contractare de peste 110% pe acest domeniu, beneficiarii proiectelor de revitalizare a patrimoniului cultural din Regiunea Centru au la dispoziție fonduri nerambursabile în valoare de peste 170 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult decât bugetul alocat inițial, pentru conservarea, restaurarea, promovarea și introducerea în circuite turistice a obiectivelor istorice astfel reabilitate.

‘Avem un grad de contractare mai mare decât bugetul alocat deoarece știm din experiență că, la proiectele care se vor realiza prin Programul Operațional Regional 2014-2020, se vor înregistra economii la bugetele previzionate, aspect va asigura resurse financiare suficiente pentru toate proiectele. în urmă cu cinci luni am semnat primul proiect de finanțare la nivel național, pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Atât primul, cât și al doilea erau proiecte de restaurare a obiectivelor de patrimoniu, ambele din Regiunea Centru. în acest fel s-a lansat contractarea pe POR 2014-2020, în mod oficial, la nivel național. în decurs de 5 luni am semnat contractele de finanțare pentru 19 obiective istorice de patrimoniu din fiecare județ al regiunii, unde se vor derula lucrări de restaurare și reabilitare. Alte 13 obiective rămân în lista de rezervă a acestei axe de finanțare. Pornind de la faptul că aceste proiecte s-au depus în perioada octombrie-noiembrie 2016 și în mai puțin de 4 luni au trecut de etapele de evaluare și am semnat contractele de finanțare, putem spune că, măcar din acest punct de vedere, procedurile de lucru pe program sunt mai eficiente’, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

În perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, din fonduri europene nerambursabile gestionate de ADR Centru au fost susținute investițiile la obiective reprezentative, realizându-se reabilitarea Cetății Vauban din Alba lulia, a cetăților din Rupea, Târgu Mureș și Mediaș, punerea în valoare a 18 biserici fortificate din patru județe ale Regiunii Centru, dar și reabilitarea Bisericii Evanghelice și a Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Sibiu. Cele șapte proiecte prin care s—au reabilitat 24 de biserici sau cetăți în perioada precedentă au dispus de un buget total de peste 124 milioane lei. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 cu o sumă totală de peste 170 milioane lei — mai mare cu 37% decât în perioada precedentă — se vor reabilita 19 obiective culturale, biserici, ansamble muzeale, cetăți și alte clădiri de patrimoniu din Regiunea Centru.

Încă 13 astfel de obiective din întreaga regiune, a căror valoare totală este de peste 36,5 milioane lei, sunt vizate de cererile de finanțare aflate acum pe listele de rezervă ale acestei priorități de investiții și ar putea fi contractate până la sfârșitul acestui an. După anul 2020, când se vor finaliza lucrările de reabilitare, vor fi mult mai atractive, pentru publicul larg, obiective ca Palatul Principilor din Alba lulia și Palatul Culturii din Târgu Mureș, Cetățile din Făgăraș și Râșnov, Ansamblul muzeal al Ținutului Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul de Științele naturii din Târgu Mureș și cel Municipal din Gheorgheni, precum și bisericile deosebite, de rit ortodox, evanghelic sau catolic din Cisnădie, Aiud, Saschiz, Odorheiu Secuiesc, Sibiu și alte localități din Regiunea Centru.

Lista completă a proiectelor contractate de pe această prioritate de investiții o puteți consulta pe web-site-ul www.regio-adrcentru.ro, secțiunea ‘Informații pentru solicitanți și beneficiari’, urmând ca, în curând, să fie disponibilă și secțiunea ”Harta proiectelor’ ce se vor finanța prin POR 2014-2020, alături de proiectele finanțate în perioada 2007-2013, monitorizate de ADR Centru.

Proiect ‘Sprijin acordat în perioada 01.06.2015 — 31.12.2017 pentru OI din cadrul ADR Centru în implementarea, monitorizarea, informarea și comunicarea la nivel regional a POR 2014 — 2020, respectiv pentru închiderea POR 2007 — 2013’, cu o valoare totală de 29.552.859,00 lei, din care contribuția FEDR este de 50%, adică 14.776.429,50 lei.