Irina Reisler, fostă prezentatoare de televiziune, acum femei de afaceri, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Mediafax, despre trecerea din televiziune în business şi despre cum a ajuns “ de la un pat de masaj la un business pe trei etaje “.

“Plecarea mea din PROTV, care la momentul ăla mi s-a părut așa o dramă de nesuportat, a avut un rost. Dacă eu nu plecam atunci ,la momentul acela, eu astazi nu eram unde sunt. …Am un bussines frumos, am o familie extraordinară … toate lucrurile acestea le-am primit prin munca mea și prin crezul ca viața e frumoasă!”

Despre curentul #metoo , Irina Reisler a spus că “în tinerețea noastră nu se făcea atâta tam-tam ca acum, au, m-a atins cu un deget m-a harțuit” dar a marturisit că a fost hărțuita sexual : “…am fost agresată de medicul care a venit să mă consulte. Cu mușcat , cu vânătăi, eu fiind într-un moment extrem de fragil …. Tot așa … am avut un coleg de presa care a fost extrem de agresiv pe teren… și pe care ulterior a trebuit sa îl văd în PROTV zi de zi. N-a fost ușor. ”

Redăm intergral interviul acordat agenţiei Mediafax de Irina Reisler.

Reporter: În ce circumstanțe ai decis să iți închei socotelile cu televiziunea și sa iți faci un business?

Irina Reisler: Nu eu mi-am încheiat socotelile cu televiziunea, nu a fost o decizie gen gata, până aici a fost, de acum schimbăm macazul.Practic businessul m-a ales și viața m-a purtat către el. Concret într-o vară, emisiunea pe care o realizam și prezentam era în vacanță și m-a sunat una dintre colaboratoarele mele de la emisiune, asistent medical și specialist în estetică să îmi spună că s-a închis clinica la care lucra și să mă roage să o ajut să își găsească un loc de muncă. Și în momentul acela în mintea mea s-a produs așa, ca un scurtcircuit a fost și am zis: dacă eu nu pornesc acum un business pe picioarele mele, n-o voi face niciodată. Seara când Marius, soțul meu, a venit de la televiziune, și el tot producător tv toată viața, i-am spus uite așa, așa, așa, ce-ar fi să deschidem noi o clinică și să o luăm pe Gabriela și ăsta sa fie startul. Zis și făcut, a doua zi am sunt-o pe terapeuta respectivă, i-am spus că deschid eu o clinică de estetică medical și am anulat vacanța în care urma să plecăm peste două săptămâni, cu banii recuperați am cumpărat un minimum necesar pentru o clinică de înfrumusețare și din septembrie am dat startul. S-au legat, lucrurile s-au legat…și eu cred foarte mult ca atunci când ceva trebuie să existe, viața curge înspre sensul ăla. Era în plină criză, o prietenă chiar îmi spunea “păi ce faci, cât curaj ai, saloanele închid, tu abia acum deschizi?” Și-am spus așa, dacă continui să-mi spui asta, este ultima oara când ne intâlnim. Eu deschid acest business ca să meargă nu ca să se prăbușească. Ș-așa a fost. De la an la an businessul a crescut , fară nici un fel de reclamă agresiva, a crescut pe puterile lui, pe recomandări pe ceea ce facem acolo și iarăși cred că o bază temeinică asa o pui. O pui prin fapte nu prin vorbe frumos colorate.

Reporter: Câți bani ai avut ?

Irina Reisler: Foarte puțini. Am avut banii de o vacantă la Barcelona, acolo era planificat să plecăm. Nu mai țin minte suma exactă , dar am pornit de la doua paturi de masaj, un minim de aparatură , cea mai simplă de pe piață la ora aceea, și un terapeut. În 2011 s-a întâmplat asta, iar acum suntem la un business pe trei etaje care s-a diversificat foarte mult ca ofertă, cu mult mai mulți angajați. Am crescut de la an la an. Am început însă cu foarte puțin , dar cu foarte multă experiență în zona de lucru cu publicul, e foarte important să știi ce înseamnă clientul cu adevarat și să-l tratezi ca atare, să nu îl consideri un șurub pe bandă rulantă. Am pornit cu un terapeut foarte bun și în trei luni a trebuit să angajez și alții și am fost de asemenea foarte atentă. Știam exact ce înseamna un masaj anticelulitic corect, cum se fac toate procedurile de estetica medicală, din experiența din televiziune, ultimii ani, mulți, vreo 7, au fost ani în care am lucrat în zona de estetică și de nutriție. Privind la altii, eu am știut când am deschis businessul meu foarte exact ce nu vreau să am.

Reporter: Și ce nu vioiai să ai?

Irina Reisler: Nu vroiam sa am bandă rulantă , nu vroiam să am terapeuți nascuți peste noapte din oameni cu 8 clase, nu vroiam să iau doar banii de la oameni si atât. Cred că a fost cel mai important lucru:să nu vezi un business ca pe o cifră de afaceri ci ca pe o intâmplare frumoasă în care dăruiești oamenilor și în care primești la rândul tau.

Reporter: Cine ți-a făcut marketingul cine ți-a făcut PR-ul?

Irina Reisler: Eu! Cum? Cu experiența din cei 15 ani de televiziune în care am făcut PR-ul altora. Cu experiența anilor de lucru in PROTV unde am învatat privind la altii, incepând cu Adrian Sârbu, până la oamenii de marketing care lucrau pentru emisiunea mea, fară să vreau am folosit acea experiență. Nu a fost nimic plănuit, nu am pus pe hârtie azi fac așa, mâine scriu așa, au fost lucruri naturale care au venit din mine, pur și simplu. Și astăzi tot eu mă ocup de tot ce înseamnă imaginea salonului, a magazinului online, a mea, a terapeuților mei, o fac cu drag si o fac nu ca pe un job ci ca pe o parte din viața mea.

Reporter: Care a fost cea mai neagra zi din viața ta de femeie de afaceri?

Irina Reisler: (râde) Nu am avut nici o zi neagra!

Reporter: Gri?

Irina Reisler: Nici măcar! Sunt perioade grele, sunt perioade foarte grele, sunt perioade mai puțin bune. Dar este foarte important pentru mine să mă concentrez pe menținerea businessului meu la un nivel competitiv, mă preocupă mai mult asta decât zona umbroasă. Chiar și acum, situația politică, economică, nu sunt dintre cele mai strălucite. Eu am un singur scop și-mi canalizez energia către un singur lucru: să fiu la standardul competitiv la care sunt acum. Nu pot sa spun am avut zile în care, uite, am plâns că nu merge sau …habar nu am! Au fost și întâmplări neplăcute, am renunțat la anumiți oameni, sunt inevitabile pâna la urma. Eu am învațat în cei 15 ani de televiziune, de lucru cu oamenii, că până la urma oamenii vin și pleacă, e un circuit firesc al vieții și important pentru mine este sa învăț lecțiile pe care le primesc și prin venirea acestor oameni și prin plecarea lor. Am învățat, poate din televiziune, că trebuie să știi să și pierzi. De la oameni până la bani. Când ajungi la liniștea și la impăcarea cu tine în momentul unei pierderi, ușa e deschisă pentru alte lucruri bune. Când te încrâncenezi să păstrezi, sa ții cu dinții , pierzi mai mult. Eu am acceptat că nu poți încasa în permanență , nu poate sa fie totul către tine, trebuie să existe și o ieșire. Poate că de asta nu am un business mare, dar așa vreau să rămân. Am primit nenumarate solicitări să deschidem în toată țara clinici, să fim cumpărati de alții mai mari. Nu am acceptat. Calitatea o poți păstra doar atâta timp cât știi să acoperi foarte bine pătratul în care te învârți.

Reporter? Cum ai învățat să-ți ții contabilitatea, să calculezi, că asta n-ai știut?

Irina Reisler: (rade)Nici acum nu știu. Ceea ce ține de matematică nu este în curtea mea.Eu sunt parte creativă, sunt relație cu clientul, sunt PR, sunt marketing dar de tot ce inseamna cifre, sunt oameni care se ocupa de ele, avem contabili, avem administratorul firmei.

Reporter: Ce ai câștigat din afacerea ta?

Irina Reisler: Oamenii! În primul rând. În viața mea au venit continuu foarte mulți oameni, nu întotdeauna fericiți, pentru că obezitatea e o boală și nu este o fiță. Deci oameni care nu vin fericiți nici cu ei , nici cu partenerii lor , nici cu locul de muncă și care după o perioadă pleacă transformați și fericiți. Este cel mai mare câstig să poți să știi, nu că ai facut bine, dar că ai contribuit cu un strop la binele altuia. În paralel cu businessul meu, asta ca o paranteza, am continuat și nu o să las din mână, partea de voluntariat, respectiv un grup de slăbit pe facebook în care ziua, noaptea, când am timp, corectez meniuri, transmit informație, ajut oamenii să slăbească gratuit.

Reporter: Vine din experiența ta? Câte kilograme ai avut, câte ai acum?

Irina Reisler: Am avut o sută de kilograme și de 17 ani sunt undeva la 55-57 de kilograme, cu mici oscilații. Am slăbit 44 de kilograme. Vine din experiența mea, practic ce am facut în ultimii mei ani de presă a pornit din experiența mea personala, campaniile de nutriție pe care le-am derulat, școala de nutriție pe care am facut-o, toate acestea vin ca urmare a unei povești care a fost dureroasă, dar chiar și atunci am zis să transform lucrul acesta urât, experiența asta neplăcuta a sutei de kilograme într-un lucru bun, care să-mi aducă bine și mi-a adus.

Reporter: Cât ai câștigat din afacerea ta?
Irina Reisler: Financiar?
Reporter: Da.
Irina Reisler: N-am socotit niciodată. Nu sunt un om bogat. Nu sunt un om care am conturile pline. Am câștigat suficient să mă dezvolt, să trăiesc decent, și să merg mai departe. Eu am văzut afacerea aceasta ca pe un business de familie in care sa ne derulam activitatea corect, decent si în care să trăiam.
Reporter: Cum te-a afectat noua fiscalitate?

Irina Reisler: Suntem bulversați. Nu neapărat prin ceea ce ni se întamplă nouă direct, ci prin felul în care clienții noștrii privesc. Oamenii așteaptă, oamenii sunt temători, oamenii pun bani deoparte, resimțim ceea ce se întâmplă acum. Impactul este ca efectul de domino, e suficient să cadă o piesa și ne clătinăm toți. Clienții mei fiind reținuți în a cheltui și eu automat devin reținută în a face cheltuieli. Pe scurt și pe înțelesul tuturor cam așa simțim vremurile actuale.

Reporter: Ce-ți place, ce nu îți place la România acum?

Irina Reisler: Nu aș fi crezut, chiar astazi am felicitat o prietenă pentru ca a cumpărat o casă în Italia, acolo unde locuiește cu soțul ei de ceva vreme. Și o felicitam că a cumparat casa și că rămâne acolo. Nu aș fi crezut niciodată că am să ajung să scriu cu mâinile astea : “felicitări că ai decis să rămâi acolo!” Iubesc țara asta, aș fi putut sa plec demult, am rămas aici pentru ca am vrut să construiesc și chiar am construit! Am construit și-n televiziune, am construit și ulterior în businessul meu, tot timpul am cautat să fac lucruri, mici mari, nu judecăm, însă te revolți. Ca mic om de afaceri te revoltă, te doare, te revoltă ! Sunt taxe enorme pe care le plătim la stat fara să vedem absolut nimic! Eu nu vreau lucruri pentru mine, Irina Reisler, dar vreau să văd în școli în spitale, pe șoseaua pe care mergem și este hârtopită, acolo vreau să văd banii munciți de noi în mica noastră afacere. Vreau sa-i văd acolo. Nu s-a întâmplat niciodată din 2011, de când am afacerea, pâna acum. Indiferent ce guvernare a fost. Noi,micii oameni de afaceri, nu am vazut în nici un fel beneficiile în urma plătirii taxelor la ceas. N-am întârziat, măcar o ora, niciodată taxele. Practic noi trăim de la o lună la alta, adunând banii, prima grijă sunt taxele, a doua sunt salariile, chiriile, utilități și abia dupa aceea, ultimii din coadă, suntem noi. Nu mă doare asta, o fac cu foarte mult drag. Dar vreau sa văd că banii aceia se duc undeva. Ca tu trăiești un strop mai bine pentru că nouă ni s-au luat acele taxe. Sau ție, sau oricui, că toți plătim taxe. Cam asta doare în România.

Reporter: Cum vezi viitorul copilului tău în România? Îl vezi în România?

Irina Reisler: Nu îl văd. Nu. Și mă doare că spun asta. Anisia iși dorește să facă medicină. Și am încurajat-o foarte mult să o facă aici pentru că avem școli bune, sper să rămână așa pâna când ea va ajunge să fie studentă. Inițial , când ea a hotărât să urmeze medicina am spus , ok, trebuie să vedem către ce zonă te orientezi și ea spus: “da’ eu nu vrea să sa devin medic aici, eu am văzut de la buni din spital, ce înseamnă spitalul din România”. Mama mea a lucrat în oncologie și a luat-o pe Anisia uneori pe la serviciu și copilul, la nivelul lui, a ințeles. Anisia vrea să plece în Germania și cu părere de rău o spun ,dar cu bucurie pentru ea, o voi susține să facă asta. Și poate plecăm și noi. Am avut în acești ani de business de familie numeroase solicitări să deschidem clinici în afară, în SUA ni s-a pus inclusiv clădirea la dispoziție gratuit, doar să mergem acolo. Germania, Spania, practic de peste tot din lume de unde am avut cliente, ne-au cerut acolo. Și n-am plecat. Da’ poate ca încep să mă gândesc la asta.

Reporter: Cât din cea care ești acum înseamna greșelile tale?

Irina Reisler: Mult. Jumate jumate. Am învațat la un moment dat ca poți să înveți din greșeli. Când orgoliul tinereții a mai trecut, am încercat să transform toate greșelile în lecții și am observat câte lucruri bune decurg din asta. În tinerețe suntem orgolioși, nu ne place să recunoaștem că am greșit, acum nu mi-e rușine să spun când greșesc, nu mi-e rușine să-ți spun iarta-mă! Cred că face parte din cinste.

Reporter: A existat vreo minune in viața ta?

Irina Reisler: Da! Multe! De la felul în care s-a transformat cariera mea de la o etapa la alta, eu nepropunându-mi niciodată nici să fiu prezentator de televiziune , nici să ajung un mic om de afaceri, până la nașterea Anisiei, care chiar a fost miraculoasă pentru ca la 18 ani am aflat ca nu pot duce o sarcină până la capăt , orice aș face, pe o malformație congenitală. Cumva mă obișnuisem cu gândul ăsta , mă gândeam chiar să înfiem un copil și…. s-a întâmplat! Da, exista miracole, exista îngeri care ne protejează !

Reporter: Cum comentezi mișcarea #metoo. Ai fost vreodată harțuită sexual?

Irina Reisler: Da! Da. Am avut un incident in televiziune extrem de agresiv, într-un moment fragil al vieții mele. Nu voi da nume. Când am rămas prima data însărcinata în viața mea, știind ca nu pot face copii, nici nu m-am gândit la asta. A fost o sarcină oprită în evoluție, de care repet, habar nu am avut. Febră, infecție, absolut făra cauze cunoscute. Și am fost agresată de medicul care a venit să mă consulte. Cu mușcat, cu vânătăi, eu repet, fiind într-un moment extrem de fragil . Ulterior am aflat că era vorba de o sarcină oprită în evoluție. Acela este momentul pe care mi-l amintesc ca a fost extrem de ….de….., adica omul care trebuia sa aibă grijă de mine și să vadă ce se întâmplă a înțeles altceva. Tot așa în tinerețe am avut un coleg de presa care a fost extrem de agresiv pe teren, undeva sus la Bâlea, unde nu prea aveai unde să fugi și pe care ulterior a trebuit sa îl văd în PROTV zi de zi. N-a fost ușor. Au existat momente, dar cred că orice femeie cu mintea întreaga poate să depășească. M-am gândit să scriu despre toate aceste lucruri la un moment dat, la pensie când o să am timp, pentru că sunt experiențe urâte pentru mine la momentul acela ,care m-au schimbat poate , mi-au inhibat clar din feminitate, tot timpul am fost foarte atentă căt e decolteul, căt…stii?! Te transforma ușor întâmplările astea, dar care poate le sunt de folos altora.Pe vremea noastra (râde) în tinerețea noastră nu se făcea atâta tam-tam ca acum, au, m-a atins cu un deget m-a harțuit. Acum hărțuirea sexuală a căpătat o altă dimensiune. Atunci ne luptam singure cu ea.

Reporter: In final, iți place viața ta? Love my life sau hate my life?

Irina Reisler: Îmi place și o trăiesc cu foarte multă bucurie! Că e bine, că e mai puțin bine, că e greu, că e ușor, că plec, că vin! Dacă rămâi într-un loc, fă-o cu toată bucuria și cu toata inima deschisă, dacă pleci dintr-un loc trăiește plecarea asta cu inima deschisă! Până la urma cred că lucrurile bune vin către tine în momentul în care simt o inima bucuroasă .Dacă inima este umbrită este ca o ușă închisă în fața binelui. Eu cred foarte mult în ceea ce emitem, în ceea ce trimitem către universul ăsta. Așa mi-am crescut businessul, așa am ajuns de la un pat de masaj la trei etaje. Cred foarte tare că felul în care suntem , felul în care iubim viața, oamenii, ceea ce facem, lecțiile mai rele din viața noastră și ele trebuie iubite și întâmplările rele au un sens, au un sâmbure, caută și învață din ele. Plecarea mea din PROTV, care la momentul ăla mi s-a părut așa o dramă de nesuportat, a avut un rost. Dacă eu nu plecam atunci,la momentul acela, eu astazi nu eram unde sunt. Și cumva mulțumesc vieții mele pentru toate, bune sau mai puțin bune , pentru că ele m-au ajutat să fiu cea care sunt astazi. Și cred că pot să spun cu toată gura și cu toată inima mea că sunt o femeie împlinită, fericită, am un bussines frumos, am o familie extraordinară, am de la un copil minunat pâna la un bunic de excepție , am angajați frumoși, am clienți frumoși, toate lucrurile acestea le-am primit prin munca mea și prin crezul ca viața e frumoasă!