Cu 10 ani de experienta in dezvoltarea unor solutii de succes pentru companii si comunitati locale in planificare urbana si generarea de proiecte finantate cu fonduri nerambursabile, Urban Scope “este o companie care accepta provocari si ofera consultanta 360 de grade pentru a acoperi toate nevoile unui client in domenii precum mobilitatea urbana, regenerarea urbana si eficienta energetica”, spune Radu Dragomir, CEO Urban Scope.

Citeste, in interviul de mai jos, cum prin tehnologie de ultima generatie si echipamente performante eficiente energetic se pot realiza proiecte “smart” de OAMENI pentru OAMENI.

GoodNews: De ce aleg comunitatile din Romania sa colaboreze cu Urban Scope?

Radu Dragomir: Cred ca profesionalismul si experienta noastra dovedite in accesarea de solutii de finantare nerambursabile pentru implementarea de proiecte ne ajuta foarte mult. Avem proiecte implementate cu succes in domeniii precum: transport de calatori, sisteme inteligente de management al traficului, solutii integrate de parcare, solutii alternative de mobilitate – bike sharing, iluminat public si alte solutii complementare. Viziunea noastra este de a creea si dezvolta orase pentru oameni.

GoodNews: Urban Scope s-a implicat in proiecte care au atras peste 160 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, atat pentru administratiile publice locale, cat si pentru companii private. Ce strategii ati folosit si cu ce parteneri ati colaborat cel mai usor?

 Radu Dragomir: In calitate de proiectant si furnizor de servicii de consultanta in domeniul accesarii de fonduri nerambursabile am creat parteneriate cu cei mai mari furnizori de solutii in domeniile de expertiza. Excelenta si inovatia sunt catalizatorii tuturor activitatilor noastre, fiind determinati sa gasim cele mai bune solutii pentru societate si implicit pentru clientii nostri.

GoodNews: Difera perceptia si implicarea partenerilor in functie de zona geografica, educatie sau varsta? Se implica tinerii din mediul urban in dezvoltarea unor proiecte care sa faca orasele mari din Romania cat mai “civilizate” si eco-friendly?

Radu Dragomir: Majoritatea companiilor de consultanta isi doresc clienti precum municipalitatea din Cluj, Brasov, Iasi, Sibiu sau alte orase cu un grad accelerat de dezvoltare, dar adevaratele provocari nu sunt aici. Viziunea noastra ca furnizor de solutii este sa stimulam potentialul creator, inovatia si excelenta unor municipalitati si orase care pot accesa fonduri europene pentru a polariza dezvoltarea pe termen lung in regiunile din care fac parte. In toate proiectele pe care le derulam avem ca obiectiv o larga consultare publica realizata impreuna cu reprezentantii municipalitatii dar si implicarea directa a unor organizatii neguvernamentale.

GoodNews: De ce factori depinde succesul atragerii de fonduri europene sau finantarea, in general, unui proiect din sfera Smart City?

Radu Dragomir: Cel mai important aspect este viziunea si deschiderea catre nou, in egala masura fiind importanta capacitatea administrativa a clientului de a putea utiliza la adevarata valoare solutiile componente ale conceptului Smart City. Smart City este un concept de “systems of systems” care necesita o operare corespunzatoare pentru obtinerea performantelor proiectate. In domeniul mobilitatii urbane promovam o solutie integrata in transportul public prin implementarea unui centru operational al mobilitatii urbane care sa ofere suport in decizia de calatorie din punctul A in punctul B: rute optime, intermodalitate etc.

 GoodNews: Cat de importanta este informarea si constientizarea la nivel de comunitate si de administratie publica locala si chiar guvern, pentru ca Romania sa fie pe harta europeana si la acest capitol? Ce recomandari aveti pentru a pune in practica ideile si proiectele Smart City? Ce trebuie facut, dar, mai ales, de catre cine?

Radu Dragomir: Din pacate Romania este din nou pe un loc deloc onorabil in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, daca luam considerare Programul Operational Regional – cel mai important program de accesare a fondurilor europene pentru administratia publica locala. Acesta are un grad de absorbtie de sub 1% dupa 3 ani de la lansare. In acest moment, stam mai prost la absorbtie decat in exercitiul de programare 2007-2013. Este necesara simplificarea de urgenta a procedurilor de accesare a fondurilor europene, in sensul eliminarii unor seturi de documente pe care administratia publica nu le poate produce in termenele prevazute de ghidurile de finantare. Ruptura dintre administratia publica locala si centrala face ca procedurile de accesare sa fie extrem de rigide, chiar daca in ultima perioada primarii au constientizat ca fondurile europene reprezinta pentru Romania motorul dezvoltarii pentru perioada 2018 – 2023.

GoodNews: Care sunt solutiile si tehnologiile pe care le propuneti pentru mobilitate si transport alternativ in marile orase? Dar solutiile pentru regenerare urbana?

Radu Dragomir: Cream sinergii intre conceptele de regenerare si mobilitate urbana in conditii de eficienta energetica, cu respect pentru mediu, valorificandu-ne creativitatea si experienta prin utilizarea tehnologiilor prezentului pentru dezvoltarea proiectelor viitorului. Tehnologia permite un grad de integrare astfel ca, in acest moment, promovam solutii precum “mobilitatea ca un serviciu”, care integreaza date generate de sisteme precum e-ticketing, fleet management, bike sharing, managementul traficului si alte solutii complementare. De asemenea, solutii de regenerare urbana cu amprenta zero asupra emisiilor cu efect de sera prin includerea de solutii de iluminat ecologice, mobilier urban inteligent fabricat din resurse regenerabile, solutii inteligente de integrare intre spatiile de tranzit pietonal (share space) si transportul public pentru promovarea solutiilor intermodale de transport.

Urban Scope va fi prezent la Dezbaterea Smart City 2018-2020, care va avea loc la Iasi pe data de 23 Martie 2018.Detalii despre eveniment, conditii de acces in sala sau in calitate de speakeri gasiti pe  www.smartcity.concordcom.ro

Autor: Natalia Bercaru

Citeste si despre:

Dezbaterea Smart City 2018-2020 promoveaza Start-Up-urile care satisfac nevoile dezvoltarii oraselor inteligente

Despre importanta securizarii retelelor Wi-Fi intr-un Smart City

Noi tehnologii si solutii pentru facturi mai mici la gunoi

Good News