Daca in tarile dezvoltate proiectele de management inteligent al deseurilor au fost implementate cu succes in ultimii 3-4 ani, parte dintre ele realizate in cadrul unor programe cu finantare europeana precum LIFE sau HORIZON, Romania este abia la inceput:  „In ultimul an, mai multe administratii publice locale si centrale au inceput sa-si elaboreze strategii (Alba-Iulia, Oradea). Exemplul cel mai important este cel al Sectorului 4, Bucuresti, care a aprobat, in 2017, prin hotarare de consiliu local, directiile de actiune in vederea implementarii SMART CITY inclusiv pe zona de management al deseurilor”, spune Bogdan Constantinescu, antreprenor, partener in compania PRO RECYCLING & CONSULTING.

Citeste, in interviul de mai jos, cum se pot transforma deseurile in energie dar si cat de importanta este implementarea de solutii de optimizare a activitatii serviciilor de salubrizare intr-un oras „smart”:

Bogdan Constantinescu, PRO RECYCLING & CONSULTING

GoodNews: Cum sta Romania in ceea ce priveste managementul inteligent al deseurilor in contextul european regional? In ce raport suntem fata de tari ca Bulgaria, Ungaria sau Polonia?

Bogdan Constantinescu: Tarile din zona estica a Europei (Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia) au demarat proiecte de management inteligent in ultimii 2-3 ani, in primul rand prin introducerea unor instrumente economice – in special taxa la depozitare – care au obligat companiile de management al deseurilor sa introduca solutii inteligente de colectare si valorificare a deseurilor. Romania este putin in urma tarilor mentionate in zona solutiilor inteligente pe colectare, in schimb se situeaza sensibil mai bine pe zona de solutii inteligente pe partea de reciclare a deseurilor (in special reciclare mase plastice si deseuri de echipamente electrice si electronice).

GoodNews: Care este abordarea ANPM in raport cu antreprenorii din domeniu? Exista deschidere – prin programe, sustinere, fonduri, parteneriate, strategii?

Bogdan Constantinescu: ANPM este responsabila pentru autorizarea proiectelor de mediu. Fata de antreprenorii din domeniu exista o deschidere in privinta acordarii unei consultante, dar in cele mai multe cazuri aceasta este limitata din cauza modului de avizare si autorizare. Este absolut obligatoriu sa se revizuiasca autorizatiile de mediu in privinta gestionarii deseurilor si al trasabilitatii deseurilor, prin upgradarea softului actual. Institutia care poate sustine mediul de afaceri si cel al ONG-urilor in domeniul managementului inteligent al deseurilor este Administratia Fondului pentru Mediu, care are in zona de finantari diferite programe.

GoodNews: Cum stau lucrurile la noi in tara in zona de SMART CITY? Exista vreun oras care foloseste resurse/energie din deseuri reciclate?

Bogdan Constantinescu: In Romania exista autoritati care s-au implicat in zona de SMART CITY, mai mult pe partea de mobilitate,  parcare, iluminat, servicii WIFI, eficienta energetica. Cele mai importante proiecte sunt cele din Alba-Iulia, Oradea, Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Piatra Neamt, Sectorul 4 Bucuresti. Pe zona resurse/energie din deseuri sunt unitati administrativ-teritoriale care s-au implicat. Printre cele mai importante mentionez: alimentarea cu energie electrica produsa din biogaz in localitatea Seini, realizarea de compost in Mioveni (proiect realizat in parteneriat cu Asociatia Romana a Compostului, Federatia Asociatiilor de Dezvoltare Intracomunitara), in curs de implementare Sectorul 6 , in parteneriat Primaria Sector 6 – operatorul de salubritate URBAN S.A., cu proiectul „taxa deseurilor in functie de tipul acestuia”, colectarea inteligenta a deseurilor in localitatea Mizil.

GoodNews: Ce strategii adoptati cu partenerii dumneavoastra si cum ii convingeti pe actorii din domeniu sa treaca de la o economie liniara la una circulara?

Bogdan Constantinescu: In activitatea pe care o derulam colaboram cel mai bine cu firmele din industria reciclarii deseurilor ( mase plastice, sticla, deseuri de echipamente electrice si electronice, metale neferoase) precum si cu operatorii privati de salubritate. Un segment aparte il constituie companiile care furnizeaza servicii si produse in domeniul managementului inteligent al deseurilor: identificarea si cantarirea pubelelor sau sacilor, optimizarea rutelor privind colectarea deseurilor si prestarea serviciilor de salubrizare stradala. Pentru toti colaboratorii si actorii cu care interactionez le oferim servicii si produse care sa-i incurajeze sa treaca de la o economie liniara la una circulara, inclusiv solutii de finantare.

GoodNews: Care sunt proiectele pe care le-ati dezvoltat si care au reusit sa atinga obiectivele propuse?

Bogdan Constantinescu: Finantarea de catre un OTR (organizatie de transfer de responsabilitate) a unui sistem inteligent de gestionarea a deseurilor municipale ECOMOBILE-BEST TOOLS, precum si a unor instalatii de sortare a deseurilor municipale in vederea extragerii de deseuri reciclabile din deseurile municipale. Pentru zonele rezidentiale aglomerate (blocuri P+8, cele dotate cu ghena de gunoi) am dezvoltat in parteneriat cu TECHNOHUB solutia inteligenta de colectare cu sacul cu cod de bare. De asemenea, valorificarea biodeseurilor din industria alimentara in cadrul unei instalatii de biogaz, inclusiv a deseurilor generate in cadrul celui mai mare restaurant din Romania.

GoodNews: Care sunt proiectele de viitor Pro Recycling si noile abordari pentru a face ca oamenii sa fie mult mai receptivi in ceea ce priveste importanta gestionarii inteligente a deseurilor?

Bogdan Constantinescu: Implementarea de solutii de optimizare a activitatii serviciilor de salubrizare prin produse software/hardware pentru optimizarea traseelor pentru activitatea de colectare si servicii de salubrizare stradala – atat pentru activitatea de vara cat si pentru activitatea de iarna, inclusiv prin platforma supraterana ecologica ECOINSULA.

De asemenea, valorificarea superioara a biodeseurilor prin instalatii de biometan – utilizarea drept combustibil alternativ a biogazului produs din deseuri alimentare generate de populatie, de catre autospecialele care furnizeaza servicii de utilitate publica.

GoodNews: Ce sfaturi aveti pentru tinerii din Romania care vor sa dezvolte proiecte in domeniul resurselor din deseuri? La ce greutati sa se astepte?

Bogdan Constantinescu: Tinerilor din Romania care vor sa dezvolte proiecte in domeniul resurselor din deseuri le sugerez sa se implice in proiecte de cercetare derulate de catre mediul universitar in parteneriat cu mediul de afaceri, in accesarea de finantari pe fondurile europene de cercetare-inovare sau a celor de tip start-up si in practica derulata in cadrul firmelor de reciclare deseuri/management al deseurilor. In privinta greutatilor, sa se astepte la o birocratie excesiva in zona finantarilor, precum si la o legislatie imprevizibila.

PRO RECYCLING & CONSULTING va fi prezenta la Dezbaterea Smart City 2018-2020, care va avea loc la Iasi pe data de 23 Martie 2018. Detalii despre eveniment, conditii de acces in sala sau in calitate de speakeri gasiti pe  www.smartcity.concordcom.ro

Autor: Natalia Bercaru

Citeste si despre:

Dezbaterea Smart City 2018-2020 promoveaza Start-Up-urile care satisfac nevoile dezvoltarii oraselor inteligente

Despre importanta securizarii retelelor Wi-Fi intr-un Smart City

Noi tehnologii si solutii pentru facturi mai mici la gunoi

Interviu cu Radu Dragomir, CEO Urban Scope – compania care ofera alternative “smart” pentru orase, pentru oameni