Anca Nita, creatoarea conceptului inedit Fetno, a intrat in lumea sportului la varsta de 5 ani cu gimnastica ritmica, participand la multe competitii nationale si intrenationale unde a ocupat locuri fruntase in concursurile individuale si cu echipa. La 16 ani a inceput o noua etapa in cariera, inscriindu-se in ansamblul “Doina Bucurestilui” si activand in spectacole si concursuri de dansuri folclorice, preponderent peste hotare, unde a obtinut cele mai bune rezultate, clasandu-se mereu pe primele doua pozitii in competitii si reprezentand Romania cu succes.
Anca a terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport, apoi Scoala Populara de Arte la sectia coregrafie, unde a studiat in special dans contemporan. Intre timp a lucrat ca instructor de gimanstica ritmica si dans si, in 2015, fiind chemata la un eveniment mare in Italia sa prezinte unul dintre stilurile de aerobic, s-a gandit sa aduca ceva nou, dar care sa puna, in acelasi timp, in prim plan si Romania: “Gandindu-ma ca dansurile noastre populare au functionat intotdeuna foarte bine peste hotare, mi-a venit ideea sa imbin partea de aerobic cu partea de folclor romanesc. Asa s-a nascut Fetno: de la fitness si de la etno. Fetno este un concept inedit care imbina un dans modern romanesc cu miscari din gimnastica de baza, tehnica aerobica, pasi specifici, muzica populara remixata si diverse accesorii. Tinuta vestimentara este creata in asa fel incat sa reprezinte, prin anumite elemente stilizate, portul popular romanesc. Chiar urmeaza sa dezvoltam, spre sfarsitul anului, impreuna cu un prieten din Paris, designer, o linie de haine, pentru ca deja oamenii din strainatate imi cer imbracaminte Fetno”.

Cititi, in interviul de mai jos, o poveste frumoasa despre dans si sport, care a devenit in numai cativa ani, un stil de viata pentru multi oameni si o afacere in continua crestere:

GoodNews: Cand te-ai gandit sa faci din Fetno un adevarat business si care au fost primii pasi?

Anca Nita: Imediat dupa ce am creat conceptul Fetno, in 2015. Am creat echipa, care este formata din oameni care au venit la cursul meu de instructor de dans si de acolo am selectat dansatori atat dintre intructori, cat si clientii fideli ai salii. Apoi au urmat calatoriile, concursurile si spectacolele demonstrative. Am fost in Italia de multe ori, si anul trecut in Londra. In UK mi-a placut reactia oamenilor, care se bucurau foarte tare, mergand cu show-ul Fetno intr-o comunitate de romani. In Italia, cel mai frumos pentru mine a fost la Udine si in acest oras am fost chemata, in fiecare an, de la debutul din 2015. Asta mi-a dat si imi da curaj sa merg mai departe. Ma motiveaza reactia pozitiva si bucuria oamenilor.

GoodNews: Ce ne poti spune despre muzica Fetno?

Anca Nita: Sunt foarte fericita ca l-am cunoscut anul trecut, dintr-o intamplare, pe Clanker Jones, care este DJ-ul potrivit pentru noi. Initial am avut probleme cu muzica, pentru ca remixuri de muzica folclorica nu se gaseau de cumparat. Iar partea muzicala inseamna jumatate din conceptul Fetno, deci este foarte importanta. Clanker Jones a avut set la Untold anul trecut, si va fi invitat si anul acesta in festival, iar de data aceasta va avea un slot de o ora, timp in care va include si mixa si muzica din proiectul Fetno: Calusarii, Ciocarlia si alte piese populare romanesti, foarte apreciate atat de romani, cat si de straini.

GoodNews: Fetno este un real succes la public in momentul de fata, dar nu foarte multi oameni stiu despre un alt proiect frumos al tau: Dance Sport Academy. Cum ti-a venit ideea sa dezvolti o adevarata scoala de dans?

Anca Nita: Atunci cand faceam gimnastica ritmica, antrenamentul meu se impartea in doua: o parte de balet si miscari de dans, iar cealalta parte cuprinde exercitii de forta, aerobic, gimnastica si manuirea obiectelor. Eu am vrut sa ma axez mai mult pe partea asta de dans pentru ca mi-am dat seama ca nu pot trai fara ea. Asa s-a nascut proiectul Dance Sport Academy, care este o scoala de formare pentru instructori de dans, acreditata de Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii, unde am foarte multi cursanti, inclusiv instuctori profesionisti de dans care vor sa se perfectioneze. Pe langa Bucuresti, Dance Sport Academy functioneaza deja in mai multe orase din tara: Timisoara, Craiova, Oradea, Brasov si anul aceasta umeaza Constanta.

GoodNews: Cum a decurs procesul popularizarii Dance Sport Academy? Ai intampinat greutati, avand in vedere ca deja cursurile se  tin acum in mai multe orase din tara?

Anca Nita: Partea de Academy a afacerii mele nu mi s-a parut foarte grea. Dupa ce am reusit sa rezolv toata actele, avizele, aprobarile – birocratia fiind marea incercare pentru mine – a mers foarte usor, pentru ca eram deja in domeniu de multi ani si cunosteam multi oameni din nisa in care activez. Profesionisti care au fost foarte incantati de proiect, pentru ca aveau mare nevoie de aceste cursuri. Tocmai lipsa de pe piata de business sportiv a acestui concept m-a determinat sa dezvolt zona de dans. Era fitness, aerobic, nutritie, dar nu si dans.

GoodNews: Cum functioneaza, ce fel de cursuri de dans se predau la Dance Academy?

Anca Nita: La Dance Academy avem dans modern, dans contemporan si, in general, cam toate dansurile. De exemplu, vin instructori deja specializati pe un stil, dar invata si altele, iar examenul de absolvire, de diploma, fiecare si-l da pe un anumit stil. Este o specializare. Devin instructori de dans cu acte in regula, pentru ca pana acum asa ceva nu exista. Este adevarat, exista Facultatea de Coregrafie, care este foarte buna, doar ca dureaza multi ani si multe stiluri, cum ar fi street dance sau dans modern nu prea se predau. La Facultatea de Coregrafie se pune accentul pe balet si dans contemporan si atunci, studentii care vor sa studieze alte stiluri, raman un pic pe-afara. Din aceste motive s-au nascut aceste cursuri, din necesitate.

GoodNews: Pe langa aceste multe activitati, stiu ca tu esti si jurat in diferite competitii de dans. Ai scris chiar si un manual?

Anca Nita: Da, impreuna cu doi colegi, am scris un manual de jurizare, pentru ca, in cadrul competitiilor de dans am observat, jurizand, ca nu se stiu clar criteriile – nici de catre parintii micilor dansatori, nici de catre instructori. Si era nevoie de un suport de curs pentru tinerii jurati. Acest manual este foarte bine primit, pentru ca multi dansatori si instructori vor sa-si ajusteze stilul propriu astfel incat sa poata merge in competitii cu elevii si, daca doresc sa obtina cele mai bune rezultate, trebuie sa stie ce sa schimbe sau ce-ar trebui sa mai adauge. Manualul a fost revizuit de un mare coregraf roman, maestru de balet, domnul Marcel Botscheller.

GoodNews: Care sunt pasii urmatori? Ce proiecte de viitor ai?

Anca Nita: Ca proiect viitor, impreuna cu colega mea Adelina Pascu Ilie, cu care am scris si manualul, mi se pare important sa intram si pe zona de terapie prin dans, vizand copiii cu probleme de sanatate, cum ar fi ADHD sau autism, pentru ca miscarea prin dans este un remediu pentru ei. Proiectul acesta se va realiza in colaborare cu medici neurologi si alti specialisti, iar prima faza, cea de teste, deja am demarat-o, pentru a ne da  seama daca totul va functiona asa cum ne-am propus. In curand vom dezvolta si Fetno Kids. Copiii sunt incantati de concept si de accesorii si vor sa danseze si sa faca miscare intr-un mod cat mai distractiv.

GoodNews: Cum decurge o zi din viata ta? Cu atat de multe activitati si proiecte, mai ai timp si de viata personala?

Anca Nita: Nu mai am niciun week-end liber, deoarece cursurile se tin in special la sfasit de saptamana si mai sunt si workshop-urile sau concursurile. Studioul nostru a devenit neincapator, iar la sfarsitul lunii martie vom deschide un spatiu nou, mai generos. Deci, in perioada asta ma ocup si de dotari si amenajari…La noua sala vom avea preselectie noua pentru trupa Fetno dar si programe pentru copii, pentru ca urmeaza proiectul Fetno Kids.

M-ai intrebat daca mai am timp de viata personala. Nu, nu mai am si consider ca aici gresesc, dar m-am hotarat sa corectez aspectul asta si deja o fac: pentru inceput, nu mai raspund la telefon dupa 8 seara. In aprilie fac 40 de ani si mi-am dat seama ca atat de mult m-am implicat in cariera, atat de multa pasiune, timp si energie am investit in munca, incat am neglijat partea personala. Nu sunt singura, am mai vazut antreprenori care fac aceeasi greseala. De aceea le dau un sfat tuturor sa isi imparta timpul astfel incat sa existe un echilibru in viata.

GoodNews: Ce sfaturi ai pentru cititori, raportat la dezvoltarea unui business?

Anca Nita: In primul rand, sa aiba rabdare cu partea de acte, daca trec de hopul asta, business-ul  merge cumva de la sine daca dezvolta o activitate de care sunt pasionati si la care se pricep. Sa gadeasca pe termen lung si sa nu uite ca intodeauna exista un factor de risc. Eu nu am facut, de exemplu, un curs de management al afacerilor. Eu imi dau seama de ce trebuie sa fac luand pulsul pietei, direct din sala si direct din discutiile cu oamenii si colaboratorii. Ce anume se cere, de ce servicii este nevoie. Am incercat, la inceput, cu niste fete foarte pricepute pe management sa schitam un plan de afaceri, dar, chiar daca arata foarte bine pe hartie, mi-am dat seama ca era un plan nerealist in practica. Pentru ca domeniul in care activez implica niste factori specifici, si trebuie sa te adaptezi continuu. Asa ca, eu ma ghidez mai mult dupa concret, pentru ca oricat evaluezi lucrurile in teorie, nu prea ies asa in practica, pentru ca lucram direct cu oamenii, zi de zi, si cream astfel o comunitate, cu fel de fel de provocari care tin de latura umana. De asemenea, sunt foarte importanti colaboratorii din tara, sa fie la fel de interesati si pasionati ca tine, ca proiectul sa mearga foate bine si la scara nationala.

II indemn pe cititorii GoodNews sa vina la studio, cu siguranta le va placea atmosfera, pentru ca nu-i doar o sala unde faci sport sau unde dansezi. Fetno e o intreaga poveste la care adaugam mereu capitole noi impreuna.

Autor: Natalia Bercaru