Cifrele de afaceri în industrie, reprezentând vânzările de mărfuri, au crescut în medie, în anul 2017, cu 11,7%, iar comenzile noi – reprezentând cererea de produse – au avansat cu 12,9%, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în anul 2017, comparativ cu anul 2016 au crescut pe ansamblu cu 12,9%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+27,2%), industria bunurilor intermediare (+17,3%), industria bunurilor de capital (+11,0%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,0%).

Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie, în anul 2017, comparativ cu anul 2016, a crescut pe ansamblu cu 11,7% datorită creşterii industriei extractive (+20,5%) şi industriei prelucrătoare (+11,5%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+22,5%), industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor intermediare (+10,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,5%).

În terminologia INS, comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.