În județul Harghita s-a înregistrat cea mai bună producție de cartofi din ultimii 27 de ani, media fiind 26,3 tone la hectar, însă un kilogram se vinde în câmp cu prețuri între 40 și 50 de bani, transmite MEDIAFAX.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Harghita, inginer Török Eugen, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în acest an s-a înregistrat cea mai bună producție de cartofi, per hectar, de după Revoluție, însă producătorii sunt nemulțumiți de prețurile pe care le primesc.

”Avem 8.250 de hectare cu producție medie de 26,3 tone la hectar. Este cea mai mare producție, per hectar, din ultimii 27 de ani, de după Revoluție. Suprafața cultivată cu cartofi a scăzut, însă producția per hectar a crescut. Prețurile sunt foarte mici, între 40 și 50 de bani kilogramul, în câmp. În piață kilogramul ajunge la 1,5 lei”, a spus Török Eugen.
Török Eugen a subliniat că producătorii de cartofi din Harghita livrează în mai multe județe, dar cele mai mari cantități ajung în București, Dolj, Galați și Iași, în vreme ce în vestul țării se cumpără cartofi din Polonia.

De asemenea, Török Eugen a adăugat că producția recoltată din circa 1.000 de hectare, adică circa 26.300 de tone, este livrată la fabricile de chipsuri din București și Brașov, care au nevoie de materie primă.

”Recoltarea cartofilor a început în 20 august. Acum se mai recoltează ultimele suprafețe, circa 50 de hectare. Cartofii se păstrează pe timp de iarnă, însă depozitarea costă și mai sunt pierderi. Ei se livrează până în aprilie. Nimeni nu vinde toată cantitatea în toamnă, sperând la un preț mai bun. De obicei, după ce scad temperaturile și cartoful dispare de pe câmp, este o creștere a prețului. Niciun an nu este la fel, fiecare are specificul lui, dar cred că va ajunge la 70 de bani kilogramul, la cantități mai mari. Nu cred că se va dubla prețul”, a spus Török Eugen.
Din punct de vedere economic, cartoful e cultura de bază în Harghita, potrivit șefului DAJ.

sursa: mediafax.ro