Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanții proiectului RePatriot, care are ca obiectiv întoarcerea românilor în țară, prin intermediul antreprenoriatului, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Repatriot au cerut politici publice și un cadru legislativ favorabil pentru antreprenorii români din străinătate, arătând că, 57% dintre românii din diaspora doresc să se întoarcă în țară, conform unui studiu realizat în diaspora.

“Am prezentat Primului Ministru ce cred românii din Diaspora și barierele care stau în calea întoarcerii lor acasă. Credem că Diaspora este Prioritate Națională și românii  merită să fie chemați și doriți acasă. Românii din Diaspora trebuie să participe la viața cetății, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, ar trebui să voteze prin vot electronic oriunde s-ar afla. Toți românii merită să voteze oriunde s-ar afla. Ar trebui să rezolvăm această problemă veșnică”, a declarat antreprenorul Felix Pătrășcanu, CEO FAN Courier și liderul proiectului RePatriot.

Premierul Mihai Tudose a arătat că guvernul va sprijini eforturile făcute pentru atragerea românilor din diaspora în țară precizând că întoarcerea lor ar fi un real progres și că sprijinul guvernamental de care este nevoie pentru ca acest deziderat să devină realitate nu trebuie să depindă de apartenența politică.’Misiunea noastra este aceea de a ne asigura că, indiferent de culoarea politică a celor aflați la masa discuțiilor, lucrurile se întâmplă’, a spus prim-ministrul Mihai Tudose.

Pe lângă propunerea de introducere a votului electronic, echipa RePatriot a solicitat extinderea programului Diaspora Start Up, o inițiativă construită de Executiv în anul 2016 care oferă viitorilor antreprenori aproximativ 76 milioane de euro, și a pus la dispoziție Guvernului expertiza platformei RePatriot disponibilă în România și în străinătate.

Guvernul României își dorește să asigure toate condițiile pentru sprijinirea reîntoarcerii românilor din diaspora și integrării lor în România, respectiv în mediul antreprenorial românesc, și este interesat să creeze un cadru legislativ adaptat nevoilor lor actuale. În acest sens, s-a agreat menținerea dialogului dintre reprezentanții diasporei și Aparatul de lucru al prim-ministrului pe marginea inițiativelor aflate în lucru și a oricăror alte idei și proiecte sustenabile pentru crearea de punți de legătură între românii din diaspora și românii din țară.

La nivel legislativ, în Parlament, există trei proiecte de lege care au scopul de a îmbunătăți condițiile pentru românii din diaspora: un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora și un alt proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

Proiectele anunţate la RePatriot Business Summit- Investim în România 2017 şi care vor fi dezvoltate în următorul an:
» Organizarea RePatriot Business Summit 2018 la Alba Iulia, în prima săptămână a lunii octombrie
» Organizarea de conferinţe și misiuni economice  RePatriot în comunităţile importante de români din Diaspora, precum şi în ţară
» Continuare parteneriatelor cu autoritățile locale și organizarea Zilelor Diasporei în cel puțin 100 de comunităţi din România în luna august 2018
» RePatriot Turism
» RePatriot Jobs Marketplace (platformă destinată românilor din Diaspora în căutarea unui loc de muncă în România)
» Top 100 români din Diaspora
» Dezvoltarea aplicaţiei RePatriot, lansată la Summit-ul de anul acesta ca aplicaţie de networking
» Capitalizarea și operaţionalizarea proiectului Heritage Houses

La discuții au mai participat, din partea Guvernului României, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, și consilierii de stat Florin Vodiță, Felix Rache și Ramona Lohan.

Din delegația reprezentanților proiectului RePatriot au făcut parte Felix Pătrășcanu, lider proiect RePatriot, Manging Partner Fan Courier; Alexandra Bădicioiu, project manager RePatriot; Simina Cristea Bossennec — Head of Financial Crime Compliance Operations la HSBC Private Bank Monaco; Cristian Anastasiu, Managing Director, Chapman Mergers&Acquisitions; Mircea Divricean, Consul Onorific al României în SUA, Utah și Președinte și Director Executiv Kostopulos Dream Foundation și Michael Divricean, Chief Operation Officer Kostopulos Dream Foundation, Președinte Asociația Românilor din Utah.