Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est se află pe primul loc la absorbţia de fonduri europene alocate pentru 2014-2020, a declarat preşedintele Consiliului Pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheorghe Flutur, după şedinţa de bilanţ de la Piatra Neamţ, a acestei structuri.

”Am fost bucuros să anunţ că ADR Nord-Est ocupă primul loc între toate regiunile de dezvoltare la absorbţia de fonduri europene, ajungând la o rată de absorbţie de 27% din fonduri alocate pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 1,4 miliarde de lei, doar în acest an, prin care au fost finanţate deja 257 de proiecte. Până la finalul acestui an estimăm că ajungem la o absorbţie de 30%, adică peste 1,75 miliarde de lei. Cred că, dacă într-un an s-a făcut o absorbţie de 30% din totalul fondurilor disponibile, este un lucru foarte bun pentru această regiune şi implicit pentru judeţul Suceava. Iar aici mai sunt depuse 1.000 de proiecte”, a spus Flutur.

El a adăugat că una dintre realizările mari din 2017, la nivelul regiunii, o reprezintă faptul că s-au accesat pentru oraşele mici 27 de milioane de euro, pe AXA 13, ADR Nord-Est fiind regiune pilot în Uniunea Europeană cu strategie proprie de dezvoltare.

”Am obţinut o nouă axă de finanţare, Axa 13, care este destinată oraşelor mici, unde au putut fi accesaţi numai pe Regiunea Nord-Est 27 milioane de euro. S-a înfiinţat o măsură pentru finanţarea proiectelor integrate, producţie – cercetare, care nu erau eligibile până acum. ADR Nord-Est este agenţia care a obţinut o suplimentare de 40 de milioane de euro a bugetului ca urmare a modului în care au fost promovate proiectele. ADR Nord-Est este regiunea pilot din UE, care şi-a stabilit o strategie proprie de dezvoltare”, a spus Flutur.

Totodată, Flutur a spus că, în 2017, a reprezentat ADR Nord-Est la târgurile de la Krynica şi Exporeal Munchen, în urma acestor evenimente de promovare peste 300 de agenţi economici fiind contactaţi pentru întocmirea unor proiecte.

Acesta a mai arătat că, în regiune, a existat o implicare a universităţilor în elaborarea Strategiei de dezvoltare, dar şi multe acţiuni de promovare a turismului, gastronomiei.

Referindu-se la Suceava, Gheorghe Flutur, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a spus că este primul judeţ care a demarat investiţiile pe infrastructură, cu drumul Suceava – Iaşi, proiect ce va permite modernizarea drumului Suceava-Ipoteşti-Bosanci-Udeşti-Liteni-Dolhasca, până la graniţa cu judeţul Iaşi, precum şi ruta Suceava-Moara Liteni-Moara-Zahareşti-Stroieşti-Costâna-Dărmăneşti.

De asemenea, el a menţionat că municipiul Suceava are peste 30 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, proiecte sociale şi culturale.

În ceea ce priveşte promovarea turismului, reabilitarea monumentelor şi pentru agrement, Flutur a menţionat reabilitarea Cazinoului Vatra Dornei, mănăstirilor Bogdana, Dragomirna şi Proborta, Bisericii Sfântul Ilie din comuna Şcheia, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, precum şi a bisericii de lemn din Adâncata.

Alte două proiecte din judeţul Suceava se referă la zona de agrement de la Ariniş – Gura Humorului, reabilitarea a două zone de agrement la Siret, trei proiecte de infrastructură străzi şi agrement în Vatra Dornei, precum şi reabilitarea Muzeului Lemnului din Cîmpulung Moldovenesc.

”Urmează şi alte proiecte la Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Suceava, proiectul cu Clusterul Inovativ Regional Suceava – Botoşani şi Universitate, pe bioeconomie, 13 proiecte transfrontaliere cu Cernăuţi-Ucraina. La acestea se adaugă şi multe proiecte ale agenţilor economici privaţi. Vom continua acelaşi ritm de depunere a proiectelor, pentru a absorbi cât mai mulţi bani europeni la nivel de judeţ”, a conchis Flutur.