Poate una dintre cele mai mari probleme ale securității cibernetice ține de ștergerea datelor. Specialiștii spun că prin simpla apăsare a butonului ”delete” și golirea coșului de gunoi nu se șterge decât calea spre date, nu datele în sine, iar studiile arată că 61% dintre utilizatorii unui PC sunt de părere că acțiunea face ca datele să dispară definitiv, procent extrem de îngrijorător.

Întrebarea este cum putem fi siguri că datele noastre, odată șterse, nu mai pot fi recuperate de către nimeni, în nicio condiție.

”Există diverse mituri de ștergere a datelor, mituri care din păcate au fost cultivate chiar de industria IT pentru că niciodată nu s-a explicat de către furnizorii de IT care este diferența dintre ștergerea securizată făcută prin suprascriere și ștergerea ușoară, cea din windows ” , a declarat Cristian Aionesei de la Tryamm Trading Consulting, care a menționat și un studiu făcut de cei de la Blancco în urmă căruia s-a constatat că 51% dintre intervievați au convingerea că fișierele dispar definitiv atunci când ele sunt trase în recycle bin, același procent fiind de părere că datele dispar prin formatare.

Companiile de cele mai multe ori colectează o serie de date, așa numitele ”dark data” care  sunt stocate undeva într-o bază de date însă nu mai sunt niciodată folosite în procesul de business. Conform Veritas, 85% dintre date sunt învechite, dark data, redundante sau fără imporanță. Cu toate acestea, între 50%-60% dintre datele unei companii sunt neutilizate ceea ce crește riscul furtului lor și un risc în plus asumat de către companie pentru informații de care nu se poate folosi.

Soluția pentru ca datele care nu ne sunt necesare să fie complet șterse, astfel încât niciun mallware să nu le mai poată recupera după ce acestea au fost eliminate de pe deviceuri, este aplicația Blancco. Aceasta oferă o ștergere de până la 90% dintre datele nefolositoare. Astfel, în cazul unui atac cibernetic, impactul negativ este mai mic. De exemplu, dacă o companie are în baza de date toate informațiile cu privire la un client, inclusiv adresa acestuia, deși nu are nevoie de ea, aplicația Blancco va șterge această informație iar hackerul nu va intra în posesia acestor date de care oricum compania nu se folosește.

Blancco permite ștergerea activă, în medii virtuale, cloud, servere etc, dar are și o opțiune de ștergere automată a fișierelor neimportante atunci când se dă shut down. De asemenea, aceeași aplicație generează automat un raport despre datele care au fost șterse astfel încât să fie permisă permanent o monitorizare a datelor și fișierelor pe care le deținem.

Până în momentul de față, dincolo de securizarea serioasă a datelor cu caracter personal pe care trebuie să o aibă fiecare companie, Blancco este singura soluție pentru planul 2, care diminuează impactul negativ în cazul în care hackerul a reușit să treacă de firewall-ul serverelor.