Festivalul de Film Documentar Astra Film Sibiu se va desfășura între 16 și 22 octombrie și este principala platformă de expunere și un catalizator al celor mai recente producții de film documentar din România, conform mediafax.ro

Selecția de documentare românești din programul AFF 2017 se împart în 3 secțiuni competiționale: “România”, “Student”, “Shorts”.

Programul profesional DocumentaryTank@AFF, care se va desfășura în perioada 19-21 octombrie, este o platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, care va aduce în Sibiu cineaști autohtoni și europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass și prezentări ale noilor tendințe în producția și distribuția de film documentar.

Din cadrul acestui program face parte și “Romanian Docs in Progress” (21 octombrie), unde autorii a 16 proiecte de film documentar românesc în dezvoltare vor fi prezenți pentru întâlniri cu reprezentanții industriei europene. 6 regizori români își vor prezenta proiectele de film documentar, aflate în fază de dezvoltare, în fața unui juriu, a audienței locale și a profesioniștilor internaționali. Echipele câștigătoare vor primi premii de post-producție și alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

“Camera documentariștilor” va pune România sub lupă, va chestiona trecutul ei și va dezvălui subiecte mai puțin cunoscute. România anului 2017 este lider pe piaţa mondială de servicii de videochat si cibersex cu încasări de peste 100 de milioane de euro. Amploarea răspândirii acestei meserii este semnalată de cifre: afacerea înfloreşte în 3.000 de studiori, unde lucrează 100.000 de tinere atrase de un câștig bun.

În premieră mondială, “Phoenixxx” (Mihai Gavril Dragolea), un documentar incisiv și deschis, îi va introduce pe spectatori în lumea a două fete tinere și a vieții lor din afara videochat-ului, rutina lor zilnică, contextul familial, și orizontul viitorului.

În cadrul Festivalului va fi proiectată și pelicula lui Radu Jude, “Țara Moartă”, un film incisiv, compus din fotografii de arhivă voit inofensive, care ilustrează pasaje din jurnalul unui doctor evreu unde sunt descrise acțiunile anti-semite ale românilor din anii 1930-1940.

Microcosmosul de la Băile Herculane, o stațiune în descompunere, va putea fi descoperit în filmul “Eu sunt Hercule”, de Marius Iacob, iar orașul minier Petrila, va putea fi “vizitat” în filmul “Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu.

Lista completă de documentare românești selectate în programul AFF 2017 este disponibilă la adresa: www.astrafilm.ro.