Proiectul FADING BORDERS va reprezenta România la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020.

Proiectul FADING BORDERS, câștigătorul din acest an, răspunde la tema acestei ediții a Bienalei de Arhitectură, ”Cum vom trăi împreună?”, cu subiectul părăsirea României de mai mult de 3,4 milioane de cetățeni în perioada 2007-2019. FADING BORDERS documentează această realitate aducând împreună două proiecte de cercetare: Plecat – care analizează fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în  cadrul diferitelor comunități locale din Europa și Shrinking Cities – care vorbește despre despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare.

Miza proiectului este de a iniția o dezbatere pe o temă de actualitate pentru întreaga comunitate internațională, care depășește granițele României. Obiectivul umbrelă este acela de a identifica soluții pentru o dezvoltare urbană sustenabilă care să nu se mai bazeze exclusiv pe modelul creșterii.

Proiectul FADING BORDERS va fi prezentat în ambele spații expoziționale deținute de România la Veneția: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

În cadrul pavilionului, conceptul scenografic urmărește aducerea față în față a celor două fenomene, împărțind spațiul în două; într-o parte este documentată viața emigranților români în diferite țări europene prin proiectul PLECAT, iar în cealaltă parte este prezentat studiul Shrinking Cities despre orașele în contracție din România.

Poveștile românilor emigranți și fenomenul depopulării orașelor vor fi conturate cu ajutorul partenerilor proiectului Teleleu.eu și Asociația IDEILAGRAM. Teleleu.eu este un proiect jurnalistic realizat de Elena Stancu (jurnalist) și Cosmin Bumbuț (fotograf) despre românii care au emigrat în Europa (Spania, Italia și Germania). Asociația IDEILAGRAM este realizatorul proiectului Shrinking Cities in Romania, un volum ce vorbește despre declinul și contracția orașelor românești. Revista Mazzocchioo, care va curatoria expoziția de la Noua Galerie ICR, este un proiect academic al echipei Poster.

În mai mult de 100 de ani de participare în cadrul Bienalei, România și-a pus în valoare creativitatea și pasiunea atât în domeniul artei, cât și în domeniul arhitecturii. Țara noastră se bucură de un loc privilegiat la Bienală, atât din punct de vedere al calității proiectelor expoziționale, cât și din punct de vedere al vizibilității, deoarece fluxul de vizitatori este unul extrem de mare. Spre exemplu, anul trecut au fost mai mult de 600.000 de oameni care au vizitat Bienala de Artă, iar acum doi ani aproape 300.000 au vizitat Bienala de Arhitectură. De asemenea, amintim faptul că România este singurul stat care are două spații de expunere la Bienala de la Veneția: Pavilionul României, cumpărat și construit, cu eforturi personale, de Nicolae Iorga în anul 1940 și Noua Galerie a IRCCU Veneția.

Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment internațional prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între țările lumii. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.