Violeta Vijulie, Director executiv ISP Romania, alaturi de Craig Kennedy expert la Institutul Hudson și fost președinte al Fondului German Marshall al Statelor Unite timp de 18 ani.

Experți și politicieni de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au întâlnit la Zagreb, unde zilele acestea se desfășoară la Zagreb cea de a 9 a ediție a Conferinței Transatlantice ”Allies in a changing world.” Este o întâlnire a experților care furnizează sfaturi și idei pe subiecte specifice din economie și politică și care au acces la informații de mare însemnătate.

Evenimentul este onorat de politicieni de pe ambele maluri ale Atlanticului, experți guvernamentali din SUA și Europa, analiști, profesori universitari. Din România participă Violeta Vijulie, director executiv al Institutului de Studii Populare. Pentru ca discuțiile să fie realmente folositoare, conferința se desfășoară sub regula Chatham House care presupune că participanții pot folosi toate informațiile prezentate în cadrul lucrărilor, dar nu pot face publică persoana sau instituția din partea cărora vin afirmațiile. Astfel, se vorbește liber, se pun pe tapet probleme delicate care sunt de munte ori ignorate sau ocolite de mediul politic.

Violeta Vijulie, director ISP România a declarat pentru Good News ”Sunt la a doua întâlnire în acest format, anul trecut conferința a avut loc la Washington. Participarea este la cel mai înalt nivel de expertiză, fie că vorbim despre politicieni sau tehnicieni în științele economice sau politice. Informațiile livrate de cei prezenți sunt corecte și relevante, astfel că și discuțiile au sens. Vorbim despre chestiuni foarte sensibile: tensiunile dintre SUA și Europa, ascensiunea economică a Chinei, crizele din Orientul Mijlociu, Brexit, regândirea Uniunii Europene. România este pe harta tuturor acestor discuții și e foarte important să preluăm informații corecte, direct de la surse pentru ca planurile noastre să fie competitive.”

Păstrarea tradiției este meritul unor renumite think tankuri din Europa și SUA

Martens Center for European Studies este fundația oficială a Partidului Popular European, cu sediul la Bruxelles și parteneri în toate țările UE. Fundația Konrad Adenauer are sediul principal la Berlin și o rețea de 70 de birouri care îi permite să desfășoare activități în peste 120 de țări. Hudson Institute este o fundație americană cu o reputație excelentă, cu sediul la Washington, fondată în 1961. În fine, Institutului Republican Internațional, cu sediul la Washington, a fost fondat de Ronald Reagan în 1983 și de atunci desfășoară proiecte, studii și activități de relaționare transatlantică pentru care este recunoscut ca punct de reper pe scena fundațiilor politice din lume.