EXCLUSIVITATE: S-au facut, iata, 10 ani de la debutul in Romania a celei mai mari crize economico-financiare din istoria recenta a omenirii. Iar istoria pare a se repeta: economia duduie din nou iar BVB-ul e iarasi pe val in timp ce deficitele par a fi scapate de tot de sub control.

Daca privesti lucrurile intr-o cheie pesimista acestea pot fi semnele prevestitoare unei noi iminente crize. Si totusi, cel mai probabil Romania NU va repeta criza de acum 10 ani.

“Prea frumos sa fie adevarat” sau “Prea frumos sa dureze”

– Asa ar spune un pesimist uitandu-se la dinamica si directia in care se misca economia si bursa romaneasca.

Sustinuta de cresterea consumului ca urmare a cresterilor de salarii, de dobanzile mici si / sau de programe de genul “Prima casa” … economia autohtona creste de la un trimestru la altul cu ritmuri mult peste cele mai optimiste asteptari. Cresterea vine insa pe fondul lipsei investitiilor publice (care, teoretic, ar trebui sa fie piloni ai sustenabilitatii dezvoltarii economice viitoare) si este dublata de cresterea agresiva a deficitului bugetar si comercial. Evolutia spectaculoasa a PIB-ului se suprapune peste cresterea  indicilor bursieri locali – care se apropie de maximele dinaintea crizei … fara a fi deranjati de dezechilibrele din economie si de volatilitatea si incertitudinile venite din plan politic.

Situatia pare a fi asadar foarte asemanatoare cu cea de acum circa 10 ani! Si asta este un fapt generator de temeri si de semne de intrebare …  intrarea in criza fiind considerata de multi analisti nu doar SIGURA ci si foarte APROPIATA.

Economia nu este insa matematica!

Si chiar daca este dificil de facut o analiza exaustiva a deosebirilor dintre perioada de acum si cea de acum un deceniu, sunt o serie de elemente care pun criza din 2007 intr-un context local, regional si international total diferit de cel existent in prezent; elemente care schimba radical datele problemei, si care pot fi folosite ca argumente in sustinerea ideii ca desi o noua criza este posibila – foarte probabil ca suntem insa mai degraba “departe” de debutul acesteia decat “aproape” – cum sustin “cavalerii apocalipsei”.  Altfel spus, in acest moment, cu toate “problemele” cu care se confrunta, Romania se afla mai degraba la inceputul unui ciclu crescator decat aproape de finalul acestuia … astfel incat sa ne punem problema unei crize asemanatoare celei din 2007-2008.

Si un prim element ce trebuie evidentiat intr-un astfel de demers argumentativ, este acela ca, daca in 2007-2008, criza locala s-a produs pe fondul unui aflux financiar (speculativ!) produs ca urmare a proaspetei noastre intrari in NATO si UE (si totodata intr-un context in care Uniunea Europeana se afla in varful unui ciclu de expansiune) situatia este cu totul alta astazi! Altfel spus, criza locala din 2007 – 2008 se intampla de fapt intr-un proces de “flux” (regional / global), care a prins Romania intr-o “bula” (cu un ciclu de gonflare – spargere) de speculatii, emotii si asteptari … bula pe care a parcurs-o cu o volatilitate ridicata (si intr-un sens si in celalalt) din cauza faptului ca economia era efectiv sub-dezvoltata.

Astazi economia locala este intr-o forma mult mai buna decat era acum 10 ani

In paralel, desemeni spre deosebire de 2007-2008, astazi economia locala (si/prin agentii din care este formata) este intr-o forma mult mai buna decat era acum 10 ani! Ne putem uita la nivelul afacerilor derulate de companiile active in Romania, la dimensiunile si numarul celor care sunt jucatori relevanti, la nivelul capitalurilor proprii, disponibilitatilor financiare, etc; la dimensiunea pietelor pe care activeaza, la nivelul productivitatii sau la cel tehnologic; si nu in ultimul rand la faptul ca au acces la resurse financiare si la know-how in conditii semnificativ mai bune decat aveau acum un deceniu … avand totodata, in medie, un management corporativ semnificativ imbunatatit.

Piata interna mai consistenta, pasi importanti spre pietele externe

Prin urmare, chiar daca unele cifre, sau unele derapaje arata la fel ca in 2007-2008 … companiile romanesti – fie ele de Stat sau private sunt la un nivel si o consistenta semnificativ mai bune decat in urma cu 10 ani; si, mai mult, se afla la inceputul unui trend ascendent dat (si sustinut!) si de existenta unei piete interne formata din consumatori care la randul lor sunt intr-o situatie semnificativ mai buna decat in urma cu un deceniu (populatia Romaniei, in medie, inregistreaza cresteri ale veniturilor, averii, disponibilitatilor financiare … si o reducere semnificativa a poverii datoriilor personale, si, deci, o crestere a capacitatii de a se imprumuta). Vorbim prin urmare de o piata interna mai consistenta. Dar, in acelasti timp, vorbim de si de o serie de pasi facuti de companiile autohtone spre pietele externe (exemple precum Transgaz si / sau Teraplast sunt relevante in acest sens) – ceea ce mareste potentialul de business si soliditatea jucatorilor locali (aducand plus-valoare in Romania).

De fapt, situatia semnificativ mai buna dpdv financiar a populatiei este unul dintre elementele care schimba radical datele problemei – daca facem o paralela intre zilele noastre si anul 2007; romanii sunt mai putin indatorati si au mai multi bani (si in sume absolute si in valoare relative). In plus, trebuie avut in vedere faptul ca la momentul 2007-2008 criza s-a succedat (suprapunandu-se partial) unui varf al creditarii la dobanzi mari si cu un grad de indatorare personala extrem de ridicat. Spre deosebire, in prezent, o foarte mare parte din creditele luate in anii dinaintea crizei (in conditii foarte grele) au ajuns la scadenta iar populatia (in ansamblul ei) are nu doar un stoc de datorie mai mic … ci si, in ansamblu, o avere mai mare si mai multi bani pusi deoparte in banci.

Multiplii de pret mai mici decat cei inregistrati cu 10 ani in urma

Una peste alta – spre deosebire de 2007-2008, faptul ca avem agenti economici mult mai bine pozitionati se vede si pe bursa. Raportarile financiare raportate de companiile listate in ultimii 2-3 ani indica pe de o parte sustenabilitatea si soliditatea acestora si sustenabilitatea parcursului lor economic, iar pe de alta parte existenta unor multiplii de pret (nota 1) mai mici decat cei inregistrati cu 10 ani in urma, (si semnificativ mai buni decat cei ai companiilor similare din regiune). Prin urmare avem companii mai bine pozitionate, cu rezultate mai bune dar “mai ieftine”; iar asta justifica din plin cresterile indicilor bursieri – care, atentie, sunt inca sub nivelurile inregistrate in 2007-2008.

Si nici piata imobiliara nu mai seamana deloc cu cea de acum 10 ani: pe de o parte pentru ca preturile locuintelor sunt in termeni nominali (generic vorbind, folosind spre comparatie aceleasi unitati locative) inca sub nivelurile inregistrate in perioada 2007-2008 … iar pe de alta parte – aceleasi preturi sunt semnificativ mai mici daca le raportam la veniturile / puterea de cumparare a populatiei.

Evident ca argumentele aduse in discutie mai sus nu sunt nici absolute si nici suficiente pentru conturarea unei imagini complete. Sunt insa esential a fi avute in vedere atunci cand se incearca o paralela intre cele doua perioade, pentru ca schimbarea majora a contextului in care economia locala evolueaza conduce la o schimbare similara a potentialelor concluzii.

Si daca excludem un colaps brusc al sistemului economico-financiar mondial … probabil ca noi romanii suntem totusi mai degraba departe decat aproape de inceputul unei noi crize asa cum a fost cea din urma cu un deceniu.

Nota 1 – Multiplii de pret sunt indicatori de analiza fundamentala (PBV, PS, PER, etc) folositi pentru a face comparatii intre companii similare, avand ca repere valoarea de piata raportata la o serie de diferiti indicatori fundamentali ai companiei (precum cifra de afaceri, capitalurile proprii, profiturile, etc).

Autor: Laurentiu Rosoiu, Director Adjunct SAI STAR Asset Management SA
Disclaimer GoodNews:

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.