O serie de evenimente de diplomaţie publică și culturală dedicate Zilei Mărțișorului – simbol universal inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, vor avea loc, joi și vineri, la Bruxelles.

Conferință, proiecție de film documentar, prezentare de carte, momente artistice și un atelier de creație de mărțișoare sunt evenimentele care vor avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova, și vor sărbători Mărţişorul, una dintre cele mai vechi tradiții populare româneşti, care se regaseşte în Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova şi Serbia.Joi, dr. Doina Isfanoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București și dr. Varvara Buzilă, etnolog și muzeograf, doctor în filologie, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, vor susține conferinţa “Tradiții și obiceiuri similare de Mărțișor în spațiul european” și vor prezenta valorile și simbolurile identitare ale Mărțișorului, precum si semnificația includerii Mărțișorului în lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Cu prilejul conferinței, va fi proiectat documentarul “Mărțișorul” și va fi prezentată cartea Varvarei Buzilă, “Sub semnul Mărțișorului” (Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Societatea de Etnologie din Republica Moldova, Chișinău, 2015). La finalul evenimentelor, naista Daniela Ghiță va susține un recital cu piese reprezentative românești și balcanice, iar Centrul de Creație “Mugurel” al Asociației “Noroc” va oferi un moment artistic. Mărțișoare artizanale din Romania și Republica Moldova vor fi oferite publicului participant, ca un simbol al începutului primăverii.

Vineri, Varvara Buzilă va susține un atelier de creație de mărțișoare destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

Sursa: Mediafax