Înainte ca un oraș să devină inteligent, trebuie să devină curat. Degeaba avem senzori care ne spun câte mașini avem într-o parcare dacă parcarea este plină de gunoaie. România s-a confruntat în ultimii ani cu mari probleme când vine vorba de salubrizare și au fost numeroase discuții pe tema reciclării și colectării deșeurilor.

Deșeurile trebuie să fie văzute ca resurse, nu simple gunoaie

În cadrul evenimentului Different City-Smart City. Dezbatere Națională 2017-2020,  compania Green Group din Buzău a prezentat soluția pentru ca deșeurile să fie văzute ca resurse, nu simple gunoaie.

În urma cercetărilor s-a demonstrat că prelucrarea deșeurilor și transformarea lor în ceva util comunității ar genera un profit de 200 milioane de euro pe an, asta dacă ele ar fi valorificate. Pe scurt, în loc să ne facem griji de unde am putea arunca gunoiul, ar trebui să ne preocupe mai mult în ce le-am putea trasforma.

”Soluția Green Group stă în crearea produsului SIGUREC, care este practic o platformă digitală prin care se asigură că deșeurile ajung pe ruta cea mai scurtă la centrele de reciclare. Această platformă este împărțită în mai multe ramuri, în funcție de nevoile pe care le au generatorii de deșeuri, anume: Sigurec Prime – în parcările hipermarketurilor, Sigurec In – pentru spații sau magazine mai mici, Sigurec City – concepută pentru cartierele rezidențiale și Sigurec Mobil ce momentan este testată în București. Practic persoanele fizice pot instala o aplicație prin care pot chema o mașină să le ridice anumite deșeuri, exact așa cum comandă un taxi”, a declarat Anda Stancu, reprezentant Green Group.

Toate informațiile despre deșeurile colectate sunt stocate într-o bază de date unde este urmărit traseul acestor deșeuri până la centrele de reciclare. De asemenea, implementarea soluției Sigurec crește performanța colectării și reciclării deșeurilor, pentru că oamenii care aleg să facă parte din proiect și să recileze în acest fel alături de Sigurec sunt recompensați cu un voucher de cumpărături.

Modelul în care Sigurec colaborează cu primăriile este unul propus de UE, se numește ”Acord voluntar” prin care primăriile deschid ușile și mai mulți actori din zona privată vin cu soluții. Este un model implementat în Buzău, Florești, Turda și urmează București.

Green Group  a creat un număr de locuri de muncă record pentru orașul Buzău,  apoi și-a mutat activitatea și în alte orașe ale țării dar și peste hotare. Din Green Group fac parte șase companii care colectează, reciclează și prelucrează deșeuri.