Un oraș inteligent este unul care folosește tehnologia pentru a crește eficiența și a îmbunătăți calitatea serviciilor și a vieții pentru rezidenții săi. Inițiativele orașului inteligent pot acoperi orice, de la distribuția de energie electrică, sisteme de transport, lumini stradale și chiar colectarea gunoiului. Ideea este să folosiți date și tehnologie pentru a face viața de zi cu zi mai ușoară și mai bună pentru persoanele care trăiesc și lucrează în oraș, maximizând în același timp utilizarea resurselor.

Din ce în ce mai mulți dintre noi trăim în orașe – ONU prevede că 68% din populația lumii va locui în zonele urbane până în 2050. Și aceasta înseamnă că orașele noastre se confruntă cu provocări în creștere a mediului, societății și economice. Prin îmbunătățirea orașelor, putem depăși unele dintre aceste provocări și putem face orașele locuri mai bune de trăit. Un raport al McKinsey Global Institute a descoperit că tehnologia smart city poate îmbunătăți indicatorii de calitate ai vieții – cum ar fi naveta zilnică, probleme de sănătate sau incidente de crimă – cu 10 până la 30 la sută.

Acest lucru este posibil datorită unei „furtuni perfecte” a tendințelor tehnologice – tendințe care ne permit să creăm spații în care oamenii și tehnologia interacționează într-un mod mai conectat, inteligent și automatizat. Gândiți-vă la tendințe precum inteligența artificială, date mari, Internet of Things (IoT) și vehicule autonome. Combinate, avansuri ca acestea schimbă lumea și modul în care trăim în ea. Orașele noastre nu fac excepție.

Cum tehnologia schimbă orașele

Am mai scris despre inițiativele orașelor inteligente din orașul natal Milton Keynes, dar să ne uităm la alte exemple de orașe din ce în ce mai inteligente:

1. Menținerea fluxului de trafic

Traficul este un pas al vieții unui locuitor al orașului, dar tehnologia oferă câteva soluții promițătoare. De exemplu, rutele de transport public pot fi ajustate în timp real în funcție de cerere, iar sistemele inteligente de semafor pot fi utilizate pentru a îmbunătăți congestionarea. În orașul chinez Hangzhou, un „City Brain” inteligent bazat pe AI a contribuit la reducerea blocajelor de trafic cu 15%.

2. Utilizarea mai eficientă a resurselor orașului

Compania de telefonie mobilă și de bandă largă Telefonica a investit foarte mult în tehnologia smart city din țara sa natală, Spania. Într-un exemplu, senzorii sunt atașați la containerele de deșeuri pentru a raporta, în timp real, cât sunt de plini – ceea ce înseamnă că colectoarele de deșeuri nu trebuie să-și piardă timpul călătorind la pubele care sunt doar pe jumătate. De asemenea, înseamnă că KPI-urile pot fi mai strâns legate de impactul liniei de jos, cum ar fi cât de multe coșuri sunt aproape de revărsare și nu vor fi golite în următoarele ore. Acest lucru este mult mai semnificativ decât măsurarea factorilor abstracti, cum ar fi câte camioane de colectare a deșeurilor sunt pe drum.

3. Îmbunătățirea eficienței energetice

Pe lângă faptul că investesc în surse de energie curate, orașele inteligente folosesc și tehnologie pentru a ajuta la monitorizarea atentă a consumului de energie în timp real și pentru a reduce consumul de energie. De exemplu, la Amsterdam, casele sunt prevăzute cu contoare inteligente de energie, care sunt concepute pentru a stimula consumul redus de energie, iar orașul Schenectady, New York își modernizează luminile stradale la tehnologia LED, ceea ce permite reglarea sau întunecarea luminilor. pe date în timp real.

4. Creșterea orașelor în siguranță

Datorită vastei răspândiri a conectivității Wi-Fi, a tehnologiilor IoT și a camerelor CCTV, orașele sunt capabile să utilizeze tehnologia pentru a îmbunătăți siguranța rezidenților și pentru a stimula timpii de răspuns la incidente. În New Orleans, de exemplu, datele video în timp real din Bourbon Street sunt analizate pentru a urmări și aloca mai bine resursele pe teren și pentru a îmbunătăți siguranța publică.

5. Încurajarea unei mai mari colaborări cu cetățenii

Unul dintre lucrurile cu adevărat interesante despre tehnologia orașului inteligent este faptul că încurajează locuitorii să se implice mai mult. Printre exemple obișnuite se numără aplicațiile care permit cetățenilor să raporteze mai ușor problemele locale sau platformele de rețea comunitară care permit vecinilor să se conecteze și să partajeze resurse. Într-un alt exemplu, un kit de teste de mediu cu costuri reduse încurajează rezidenții să colecteze date locale de mediu. Smart Citizen Kit poate fi amplasat în locații precum balcoane și pervaz pentru a aduna date despre mediul local, inclusiv poluarea aerului și zgomotul. Datele sunt transmise către o platformă online, creând în mod eficient o hartă de date din toată lumea.

Autor: Bernard Marr

Bernard Marr este un autor cu cel mai bine vândut la nivel internațional, keynote speaker, futurist și consultant strategic în afaceri și tehnologie pentru guverne și companii. El ajută organizațiile să își îmbunătățească performanța în afaceri, să utilizeze datele mai inteligent și să înțeleagă implicațiile noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, big data, blockchain și IoT.