SĂNĂTATEA PUBLICĂ URBANĂ este în prezent în centrul atenției, în timp ce populațiile orașelor se luptă să facă față amenințării COVID-19. Pe măsură ce măsurile de lockdown afectează comunitățile urbane, locuitorii orașelor au fost forțați să-și vadă orașele cu ochi noi, iar rezultatele au fost îngrijorătoare. Un studiu al ONU a constatat că 68% din populația globală va locui în orașe și zone metropolitane până în 2050.

Cu toate acestea, mulți cercetători consideră că cifrele vor fi probabil mult mai mari și estimările suplimentare sugerează că până la 90% din populația planetei ar putea trăi în mega-orașe în următorii 30 de ani.

Actuala pandemie de coronavirus a dovedit însă că orașele vor trebui să se adapteze dacă vor să hrănească populații mai sănătoase, mai fericite și mai sigure. Sănătatea publică urbană va trebui să evolueze pentru a satisface populațiile mai dense și reducerea potențialelor pericole care apar împreună cu aceasta.

Ce este sănătatea publică urbană?

Sănătatea publică urbană este un termen general care se referă la o serie de probleme care afectează populațiile din orașe. Poate însemna multe lucruri, dar se concentrează pe mediile urbane și pe provocările și condițiile în schimbare care pot afecta populațiile urbane. Deși sănătatea publică rurală și sănătatea publică urbană se confruntă cu probleme similare și prezintă o mulțime de similitudini, condițiile unice ale vieții în oraș creează soluții foarte diferite la aceste probleme.

Situația actuală COVID-19 este un prim exemplu al modului în care cele două zone se intersectează, dar și diferă. De exemplu, o comunitate rurală este mai potrivită pentru controlul răspândirii unui virus. Zonele rurale au mai mult spațiu care facilitează distanțarea socială. Spațiile verzi sunt mai accesibile. Infrastructura publică este mai răspândită. Și, desigur, majoritatea locuitorilor din mediul rural nu sunt limitați la apartamente mici pentru perioade lungi de timp. Totuși, nu toate sunt știri negative pentru locuitorii din mediul urban.

Comunitățile urbane au multe avantaje față de cele din mediul rural, inclusiv accesul la locuri de muncă, accesul la cultură și accesul la resurse. Din păcate, pe măsură ce populațiile urbane continuă să crească, aceste avantaje vor fi însoțite de dezavantaje. Pe măsură ce populația crește, locuitorii orașului vor deveni mai expuși poluării, aerului toxic și bolilor.

În acest moment, situația COVID-19 a dovedit că transmiterea bolilor este mai rapidă și cu o mortalitate mai crescută în mediile urbane. Mai mult, cei care sunt mai dezavantajați decât alții vor suferi cel mai mult.

Orașele cu populații mari fără adăpost au rate mai mari de transmitere a bolilor și pot duce la probleme cronice de sănătate. Și, desigur, există multe efecte psihologice care sunt mai susceptibile de a se manifesta la locuitorii orașului, mai degrabă decât la omologii lor din mediul rural.

Efectele blocării s-au transferat într-o mare măsură asupra locuitorilor urbani din întreaga lume. Procedurile stricte de blocare au generat blocarea familiilor în spații reduse ca dimensiuni. Mobilitatea urbană a evoluat într-o industrie complet nouă, deoarece utilizarea automobilelor private a scăzut și numărul de pasageri din transportul public.

Pe măsură ce mai mulți locuitori se orientează spre mersul pe jos și cu bicicleta, s-a observat că multe orașe nu sunt deosebit de prietenoase pentru pietoni, cu puține spații verzi și limitează locurile pentru recreere. O combinație a acestor lucruri a pus în pericol sănătatea publică urbană și siguranța publică. Deci, cum pot orașele să îmbunătățească starea generală de sănătate a locuitorilor lor?

Cum pot orașele inteligente să îmbunătățească sănătatea publică urbană?

Există o serie de modalități prin care orașele pot îmbunătăți sănătatea locuitorilor lor. Multe dintre cele mai mari orașe ale lumii au făcut deja pași mari în direcția corectă, iar unul dintre efectele pozitive ale pandemiei de coronavirus a fost accelerarea rapidă a acestor planuri. Din păcate, pandemia a adus, de asemenea, o serie de provocări unice pe care orașele vor trebui să le ia în considerare și în planurile lor viitoare. Iată o serie de modalități prin care orașele pot îmbunătăți sănătatea publică urbană pe termen lung și în timpul pandemiei de coronavirus.

Prioritizarea principiilor de bază ale sănătății publice urbane

Indiferent de COVID-19, este esențial ca administrațiile orașelor să lucreze din greu pentru a promova sănătatea publică în general. Pentru a face acest lucru, orașele pot lua măsuri pentru a reduce poluarea aerului, pentru a reduce nivelul de zgomot, pentru a promova mișcarea și viața sănătoasă și pentru a extinde spațiile publice.

În mod similar, este important ca accesul tuturor soluțiilor de transport public și de mobilitate alternative să devină accesibil prin reducerea prețurilor biletelor, îmbunătățirea infrastructurii de mers cu bicicleta și mersul pe jos și promovarea străzilor fără mașini. În timpul pandemiei ac tuale COVID-19, este important ca adminstrațiile publice ale orașelor să aplice măsuri de distanțare socială, să descurajeze adunările mari și să implementeze restricții adecvate pentru a opri răspândirea virusului. Instrucțiunile clare care pot fi accesate și înțelese de toți locuitorii vor contribui la creșterea sănătății publice urbane în timpul crizei.

Focus pe asistența de sănătate inteligentă

Asistența medicală este o parte cheie a sănătății publice urbane. În condiții normale, orașele oferă acces superior la facilități medicale în comparație cu regiunile rurale. Din păcate, actuala pandemie COVID-19 a făcut ca zonele urbane să fie puncte fierbinți pentru infecția cu virusuri.

Pentru a ajuta la eliminarea tensiunii spitalelor, există o serie de măsuri inteligente de asistență medicală pe care primăriile orașelor le pot încuraja. De exemplu, sistemul de servicii de asistență medicală socială din Barcelona a fost introdus pentru prima dată în 2013. Folosind terminale de siguranță cu tehnologie de geo-localizare, cetățenii vulnerabili pot apela ambulanțe, pot efectua acțiuni preventive și pot primi sfaturi medicale fără a fi nevoiți să-și părăsească locuințele.

De asemenea, facilitează vizitele la domiciliu și monitorizează bunăstarea pacientului. Este o inițiativă a consiliului orașului care elimină eforturile spitalelor locale. Astfel de soluții de sănătate electronică ajută la descentralizarea asistenței medicale și la punerea la dispoziția mai multor cetățeni a serviciilor de sănătate de calitate superioară.

Astăzi, aproape 100.000 de utilizatori profită de acest serviciu. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de aceste servicii, primăriile ar trebui să monitorizeze îndeaproape datele despre sănătatea publică urbană și să ajusteze soluțiile de îngrijire a sănătății pentru a se adapta corespunzător. În acest moment, urmărirea contactelor COVID-19 este o strategie cheie pentru a câștiga lupta împotriva coronavirusului.

Creați zone personale

Mersul pe jos este o modalitate excelentă pentru cetățeni de a ajunge de la A la B și de a se menține în formă în același timp. Din păcate, majoritatea orașelor nu sunt concepute pentru a  merge pe jos. Pentru a promova mersul pe jos, orașele pot lărgi trotuarele și extinde infrastructura pietonală pentru a încuraja cetățenii să să meargă pe jos către destinațiile lor.

În plus, traseele de ciclism ar trebui, de asemenea, să fie lărgite și îmbunătățite pentru a oferi pietonilor și bicicliștilor spațiul de care au nevoie pentru a călători în siguranță prin oraș, având în vedere distanțarea socială. Cu o infrastructură îmbunătățită, mai mulți rezidenți ar putea face exerciții în afara parcurilor și a zonelor de recreere, ceea ce eliberează mai mult spațiu în parcuri pentru alte activități de agrement.

Măsuri suplimentare care ar putea fi implementate în timpul pandemiei ar putea include perioade de timp sau rute desemnate pentru ca membrii publicului vulnerabili să le folosească fără a fi nevoie să intre în contact cu mulțimi mai mari.

Îmbunătățirea spațiilor publice

În timpul pandemiei, a devenit evident că spațiile publice sunt mai importante decât oricând. De fapt, dezvoltarea unora dintre cele mai faimoase spații publice din istorie a avut loc tot ca o reacție la pandemiile anterioare și problemele de sănătate. Astăzi, dezvoltarea unor spații publice mai bune va fi un factor important pentru a face orașele mai dezirabile pentru rezidenți.

Crearea mai multor spații publice și extinderea zonelor existente este o modalitate ușoară de a spori sănătatea publică urbană generală a unui oraș. Cu mai mult spațiu, parcurile vor fi mai accesibile pentru rezidenți, deoarece va fi mai ușor să respecte regulile de distanțare fizică. Mai mult spațiu îi va atrage, de asemenea, pe cei care doresc să facă mișcare și pe rezidenții care doresc să meargă în aer liber, dar fără a întâlni mulțimi.

Spațiile verzi accesibile publicului sunt necesare pentru mai mult deGhidul soluţiilor Smart City cât recreere în aer liber. Spațiile verzi pot contracara în mod activ efectele schimbărilor climatice, oferind zone reci pentru a contracara insulele de căldură cauzate de clădiri și drumuri. Spațiile verzi pot îmbunătăți și calitatea aerului prin filtrarea naturală a aerului poluat.

Furnizați căi de transport separate

Împărțirea drumurilor existente pentru a decongestiona mai bine traficul divers este o modalitate ușoară de a promova ciclismul și alte metode de mobilitate și de a descuraja traficul auto de la intrarea în zonele orașului. Prin adăugarea de benzi desemnate pentru traficul de biciclete și scutere, autobuze și vehicule private, traficul poate fi redus, iar transportul public poate funcționa fără probleme.

Rezultatul va fi un transport public mai puțin aglomerat, o populație mobilă sănătoasă și o poluare a aerului redusă. Pentru rezultate mai bune în timpul pandemiei, benzile de transport public dedicate ar putea oferi servicii suplimentare pentru a ajuta membrii vulnerabili ai comunității, permițându-le să călătorească cu transportul public în autobuze, tramvaie și trenuri mai puțin aglomerate.

Creați infrastructura „slow street“

„Străzile lente“ sunt zone desemnate dintr-un oraș care limitează utilizarea mașinilor. Mașinile pot fi folosite, dar numai în perioadele stabilite și din motive specifice. În loc de mașini, drumurile pot fi refăcute pentru uz public, fie pentru circulația cu biciclete, pietoni și alte tipuri de micromobilitate, fie ca spațiu public suplimentar.

Crearea de străzi lente nu este o sarcină ușoară, cu toate acestea, există modalități prin care administrațiile locale le pot deschide calea. Unele dintre aceste modalități includ înlocuirea trotuarelor activate de butoane la trecerile de pietoni cu sisteme automate și reglarea semaforelor pentru a funcționa în favoarea circulației pietonale și ciclistice. Acest lucru poate promova mersul pe jos și reduce fluxul de trafic în același timp. Bineînțeles, reducerea limitelor de viteză va opri și utilizatorii de mașini și va reduce poluarea aerului în același timp.

Mutați traficul necesar de vehicule

Utilizarea mașinilor este o parte importantă a infrastructurii orașului și multe companii se bazează pe ele pentru transportul și livrarea de bunuri și furnizarea de servicii. Deși este mai de dorit să eliminați utilizarea mașinii, în prezent nu este un obiectiv practic. În schimb, orașele pot beneficia de mutarea mașinilor pe drumuri care sunt mai eficiente și mai departe de zonele pietonale sau le pot oferi acces restricționat în anumite momente ale zilei.

Unele orașe promovează sistemele de livrare de ultimul kilometru. Acest lucru permite vehiculelor mari să livreze la depozitele situate în afara orașului, care își transferă marfa la vehicule mai mici și mai practice, care pot duce mărfurile în centrele orașului. Acest lucru împiedică intrarea vehiculelor inutil de mari și poluante în orașe, ceea ce creează numeroase beneficii, de la sănătatea locuitorilor ,până la bugetul primăriei, deoarece congestia este un cost economic important.

Adaptați transportul public

Transportul public va trebui să evolueze pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății publice urbane, acum mai mult ca niciodată, deoarece coronavirusul a devastat comunitățile urbane. Prin adăugarea de servicii suplimentare la orele de vârf ale zilei, cetățenii pot călători în siguranță și pot evita aglomerația.

Plățile și biletele fără contact reduc interacțiunea umană și previn răspândirea bolilor contagioase și a virușilor. Punerea în aplicare a unei politici de toleranță zero pentru pasagerii care nu respectă reglementările privind distanțarea socială și normele de purtare a măștii pot ajuta, de asemenea, transportul public să se adapteze la noua situație. Serviciile fără numerar pot ajuta la stoparea răspândirii bolilor, dar pot fi luate alte măsuri pentru a menține rata infecției scăzută.

Gestionarea inteligentă a deșeurilor poate fi utilizată de operatorii de transport public pentru a menține și orașele curate și igienice. Bătălia gestionării deșeurilor este un domeniu al planificării orașului care trebuie luat în considerare atunci când abordăm o criză de sănătate. Dar transportul public poate face mai mult decât simpla prevenire a răspândirii bolilor.

Operatorii de transport public pot reduce costurile biletelor pentru a face mobilitatea mai accesibilă pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea. De asemenea, operatorii pot reduce capacitățile maxime de operare pentru a face experiența mai sigură și mai plăcută, pot adăuga facilități de parcare pentru biciclete, pot promova sisteme de partajare a bicicletelor și a micromobilității și pot colabora cu alți operatori de transport pentru a asigura conexiuni mai bune.

Încurajați afacerile să se adapteze situației

Sănătatea publică urbană poate fi afectată de multe lucruri, dar posibilitatea de a procura bunuri, de a socializa și de a vă relaxa sunt adesea adesea trecute cu vederea. Guvernele pot ajuta cetățenii să desfășoare aceste activități sprijinind și încurajând activ întreprinderile să se adapteze la situația actuală. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, de la emiterea de instrucțiuni clare cu privire la ceea ce este permis și ce nu, la reducerea birocrației pentru a facilita evoluția rapidă a afacerii.

De exemplu, administrațiile locale pot accelera propunerile ca afacerile cu cafenele și restaurante să opereze pe străzile orașului în fața proprietăților lor, pentru a evita aglomerația. În mod similar, zonele de pavaj pot fi lărgite acolo unde este necesar pentru a permite zonelor de agrement să găzduiască locuri suplimentare.

Casa pentru cei fără casă și vulnerabili

Pandemia COVID-19 a evidențiat legătura dintre locuință și sănătate în moduri care nu erau raportate până acum. Transmiterea bolilor este mai mare în rândul populațiilor defavorizate și, în acest moment, orașele din întreaga lume lucrează din greu pentru a oferi adăpost și cazare celor mai vulnerabili.

Dar aceste măsuri ar fi putut fi luate înainte de criză. Pentru ca orașele să prospere și să rămână sănătoase în viitor, ar fi indicat ca administrațiile publice să continue să lucreze pentru diminuarea cazurilor în rândul celor lipsiți de adăpost după ce amenințarea coronavirus se va diminua. Furnizați și adaptați adăposturi și servicii pentru persoanele fără adăpost pentru a permite distanțarea fizică și alte măsuri de siguranță COVID-19.

Faceți testarea COVID-19 ușor accesibilă

Din păcate, cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice este încă un pericol clar și prezent. Pe măsură ce coronavirusul se răspândește pe tot globul și nu prezintă semne de încetinire, sănătatea publică urbană va continua să sufere. Punerea la dispoziție și accesibilitatea testelor pentru toată lumea este o parte importantă a încetinirii virusului și, în cele din urmă, a opririi acestuia.

Din păcate, testarea nu este disponibilă pentru toată lumea. De exemplu, în unele zone testarea este accesibilă doar cu mașina, autoritățile oferind centre de testare din mașină. Deși ideea are merite, lasă o populație numeroasă în imposibilitatea de a accesa testele. Mulți cetățeni urbani nu dețin mașini, iar orășenii sunt unii dintre cei mai vulnerabili la răspândirea infecției.

Când testele pot fi lansate într-un mod eficient și sunt instalate alte măsuri, orașele pot începe să-și restabilească sănătatea publică urbană și să meargă pe valul de inovație cauzat de criză pentru a-l îmbunătăți pentru toți cetățenii săi.

Acest articol a fost publicat și în Ghidul Soluțiilor Smart City 2020