În data de 21 decembrie 2020, la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost demarată procedura pentru ocuparea a 33 de posturi vacante din cadrul ministerului. Posturile scoase la concurs sunt funcții publice din direcții de linie, precum Direcția Generală Programul Operațional Regional, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, dar și din compartimente suport, precum Serviciul Comunicare și Direcția Generală Management Financiar, Resurse Umane și Administrativ.

Organizarea acestui concurs a fost decisă în baza prevederilor art. II din Legea nr. 203/2020, care stabilește că, prin derogare de la dispozițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor generate de pandemia COVID-19 (lege care a suspendat organizarea concursurilor în perioada stării de alertă), se pot desfășura concursuri pentru ocuparea posturilor din structurile cu sau fără personalitate juridică, care derulează programe cu finanțare din fonduri nerambursabile, europene și naționale.

Unul dintre principiile sistemului de salarizare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 îl constituie principiul sustenabilității financiare, în aplicarea căruia conducerea instituțiilor publice trebuie să se asigure de respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condițiile legii.

”În aceste condiții, în urma analizei necesităților existente la nivelul ministerului și ținând cont de faptul că bugetul MDLPA pentru anul 2021 nu a fost încă aprobat, responsabilitatea pe care o avem este aceea de a ne încadra în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul din anul 2020 și de a respecta prevederile legale referitoare la organizarea concursurilor în perioada de pandemie. În același timp, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, numărul maxim de posturi aprobat prin legea bugetară anuală nu poate fi depășit și, deocamdată, nu cunoaștem care va fi numărul maxim de posturi finanțat prin bugetul ministerului. Astfel, am decis suspendarea concursurilor pentru posturile vacante în cauză din cadrul MDLPA, cu excepția posturilor vacante din Direcția Generală Programul Operațional Regional și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, structuri care, evident, derulează programe cu finanțare europeană. Subliniez că, în cazul acestor două structuri, cheltuielile cu salariile personalului se rambursează integral din bugetele programelor pe care le gestionează, așadar, ocuparea posturilor vacante respective nu este de natură a crește efortul bugetar pentru instituția noastră”, a precizat CSEKE Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.