GoodNews a fost Partener Media la cea de-a opta ediție a Romanian Business Leaders (RBL) Summit, desfășurat pe parcursul a două zile, 13 și 14 martie 2019.
Sub tema generală  „Descifrăm transformările din jurul nostru”, în prima zi s-a încercat găsirea unor răspunsuri la întrebări diverse, inclusiv “Cum se va adapta mediul de business la provocările transformaționale din tehonologie, societate și sistemul geopolitic global?”.
Mai mulți oameni de afaceri din cei 300 prezenți la eveniment și-au propus definirea unei linii roșii de netrecut în relația dintre mediul de afac„eri și autorități. Cred că așa vom transmite un mesaj pentru a fi băgați în seamă, așa cum merităm”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele grupului de turism Eurolines și membru RBL. „Vrem să trăim într-o țară normală”, a adăugat Anastasiu.

Prima zi  a RBL Summit a găzduit trei sesiuni pe teme legate de transformările care marchează etapa istorică actuală și o discuție liberă – Live Talks: O conversație despre viitorul Europei, moderată de Andreea Roșca, avându-l ca interlocutor pe Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. „Europa e singura noastră șansă cu adevărat. Trebuie să ne redescoperim străinii”, a afirmat Emil Hurezeanu.

Sesiunea „Societatea 4.0. Lentile prin care ne uităm spre viitor”, axată pe transformările radicale pe care le aduce tehnologia a fost moderată de Dan Oros, Romania Marketing Manager la Google. La dezbatere au participat Radu Georgescu, Radu Negulescu, Steven van Groningen și Bogdan Ion. O tendință subliniată în cadrul dezbaterii a fost că tot mai multe companii tehnologice intenționează să-și stimuleze angajații cu acțiuni – Employee Stock Ownership Plan (ESOP) -, însă deocamdată metoda de stimulare nu este foarte populară în piață. „Există și cadru legislativ pentru ESOP”, a spus Georgescu.

A doua sesiune, „Reinventarea organizațiilor: adevăr și provocare”, moderată de Mihai Popa Radu, Managing Partner & Executive Coach – Seeds for Success”, a avut în centru urgența reinventării stilului de management centralizat din companiile românești. Parteneri de dialog au fost Dan Ștefan, Diana Frazzei (psiholog specialist, consultant în sănătate ocupațională), Benny Corvers  și Alexandru Reff. „Sub 15% dintre angajații dintr-o companie sunt cu adevărat motivați”, a afirmat Mihai Popa Radu în deschiderea sesiunii.

Dragoș Roșca, președintele RBL, a afirmat în deschiderea evenimentului că, în 2012, când a avut loc primul Summit RBL, ceea ce i-a pus împreună pe primii o sută de entuziaști a fost încrederea și dorința de a face lucruri. „Obiectivul a fost și este să facem o țară mai bună de trăit pentru copiii noștri”, a afirmat Dragoș Roșca.

După șapte ani de activitate a RBL, cuvântul „antreprenor” a pierdut conotațiile negative, precum „hoț”,„șmecher”, „afacerist”, termenul devenind unul cool. „Pentru mulți tineri este mai cool să se laude că au pus bazele unui startup decât că și-au cumpărat o mașină de lux”, a mai spus Dragoș Roșca.

În aceeași logică, programele RBL au generat rezultate ușor de măsurat astăzi. „Vreau să fiu antreprenor” a avut o expunere către 35.000 de elevi de liceu. Unii dintre ei au devenit antreprenori, la rândul lor, iar alții fac studii în străinătate. De asemenea, „Atelierele de antreprenoriat” au 500 de absolvenți. Cât despre „Repatriot”, acesta a pus diaspora pe agenda publică, programul aducând 6.500 de români plecați peste granițe la conferințe organizate în Spania, Irlanda, Grecia sau Statele Unite.

La sfârșitul anului trecut, a fost rearticulată „Agenda România”, axată pe trei linii principale. Prima dintre ele – tehnologiile viitorului – se referă la modul în care tehnologiile ne schimbă viața și la modul în care oamenii ar trebui să participe la această transformare. Cea de-a doua – regionalizarea – vizează extinderea amprentei RBL la nivel național. Organizația a deschis deja birouri la Cluj-Napoca și Iași, iar anul acesta urmează să deschidă un birou la Constanța. Cea de-a treia direcție se referă la confruntarea cu provocările din sistemul juridic, precum modificarea legilor justiției și ascensiunea discursului antieuropean.

La eveniment a participat și Ștefan Mandachi, antreprenorul sucevean a cărui notorietate este în creștere după ce a construit primul metru de autostradă. „Sunt un visător, așa cum sunt mulți dintre cei prezenți în sală”, și-a explicat demersul promotorul hashtagului #Șî eu.
Evenimentului va găzdui în continuare sesiunea „Regândirea modelelor de business: oportunități și provocări”, moderată de Ciprian Stănescu, Partnerships Manager Ashoka România.

Prima zi a evenimentului se va încheia cu „Gala Profesorilor Merito” la care va participa Klaus Iohannis, Președintele României.