Combinatul de Îngrăşăminte Chimice (CICh) Năvodari, singurul producător român de îngrăşăminte pe bază de tehnologii din România, estimează că anul acesta, aproximativ 5% din totalul vânzărilor vor fi generate de operaţiunile recent deschise pe pieţele vecine României, Bulgaria şi Ucraina.

”Am considerat oportun să intrăm pe cele două pieţe, datorită potenţialului pe care îl au. Ucraina are o suprafaţă agricolă de aproape trei ori mai mare faţă de cea a României, iar piaţa de îngrăşăminte speciale este la început. În Bulgaria, situaţia este diferită, aici există deja furnizori de îngrăşăminte cu tehnologii înglobate iar fermierii locali au înţeles beneficiile utilizării acestora. În primul an de activitate ne-am propus să ne facem cunoscute produsele unui număr cât mai mare de potenţiali clienţi. Din estimările noastre, pentru primul an, ponderea vânzărilor pe aceste pieţe în total activitate va fi de aproximativ 5%”, a declarat Cezara Vişan, directorul executiv al Cich Năvodari, într-un comunicat.

Cele două pieţe noi traversează o perioadă de puternică dezvoltare agricolă, astfel că fermierii îşi propun să devină tot mai eficienţi, să producă mai mult şi mai bine, şi, implicit, îşi doresc să aibă acces la produse cu înaltă tehnologie, care permit creşterea randamentului agricol, mai arată comunicatul.

Un alt element care a contat în decizia de extindere o reprezintă infrastructura de care dispune compania, ce permite accesul uşor către cele două ţări. Combinatul de îngrăşăminte chimice Năvodari are o capacitate de producţie de 1.500 de tone de îngrăşăminte zilnic, dispune de capacităţi de stocare acoperite şi în aer liber de 200.000 de tone, are propria reţea de cale ferată şi acces la port.

”Având în vedere potenţialul mare pe care îl au pieţele pe care deja le-am deschis, pe termen scurt, ne vom concentra pe dezvoltarea acestora dar nu excludem posibilitatea de a continua extinderea şi în alte state. În Republica Moldova, am hotărât să intrăm şi în mod direct şi deja ne-am deschis o bază de lucru acolo”, a explicat directorul executiv.

Potrivit oficialului, fermierii din statele vecine au fost foarte interesaţi de produsele CICh Năvodari ceea ce arată o deschidere faţă de noutăţile în domeniu, care le pot aduce beneficii.