CJ Bistrița-Năsăud a reușit să acceseze cea mai mare finanțare din regiunea de Nord-Vest pe POR 2014 – 2020, în valoare de 191 milioane lei, din care peste 167 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, pentru crearea unui drum turistic, numit ”Poarta Transilvaniei”.

Cu banii obținuți de la Uniunea Europenă vor fi reabilitate trei dintre cele șase tronsoane de drum, respectiv 50 de kilometri de drum județean, ale două tronsoane urmând să fie realizate din resurse propri și cu fonduri guvernamentale.

“Loturile 2,3 și 4 din drumul județean 172 D, Poarta Transilvaniei, vor fi reabilitate din fonduri europene. Am luat decizia, împreună cu colegii mei, în urma mai multor analize, să introducem la finanțare partea I a Porții Transilvane, care însemnă un drum de aproximativ 50 de kilometri. Drumul putea fi modernizat până la limita cu Suceava, dar având în vedere că acolo există o rezervație care este prinsă în patrimoniul UNESCO, pentru care avizele de mediu putea fi eliberate doar de către Comisia Europeană, exista un risc foarte mare să pierdem proiectul.

Am luat decizia să modernizăm drumul până la limita cadastrală a comunei Lunca Ilvei. Avem asigurată finanțarea integrală pentru aceste trei tronsoane, lungimea fiind de aproximativ 50 km. Achiziția publică pentru realizarea acestor trei tronsoane de drum a durat aproape doi ani. Pentru primul și ultimul lot din acest drum am reușit să obținem fonduri guvernamentale”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Licitația pentru drumul ”Poarta Transilvaniei” a stabilit un adevărat record în România în ceea ce privește numărul firmelor interesate de lucrări, nu mai puțin de 378 de companii înscriindu-se la licitația pentru modernizarea acestui drum județean din Bistrița-Năsăud.
Procedurile de evaluare a ofertelor au durat doi ani, după ce Consiliul Județean a anunțat firmele câștigătoare, cinci dintre companiile nemulțumite de rezultat au depus plângeri la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și la Curtea de Apel Cluj, însă ambele instituții au dat câștig de cauză Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

“La acestă dată proiectele tehnice sunt finalizate și se află în evaluare și la ADR Nord-Vest și în momentul în care le vom primi vor vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a spus Moldovan.

Drumul va deservi aproximativ 23.000 de bistrițeni, el urmând să facă legătura între cele mai frumoase zone turistice din Bistrița-Năsăud – Colibița și Munții Rodnei.

sursa: mediafax.ro