Târgul internațional E – world energy & water, desfasurat pe 7 februarie 2019 la Essen, Germania, a oferit o perspectiva impresionantă pentru viitorul aprovizionării cu energie. La cel mai important târg european din industria energetică, a fost înregistrat un record de 780 de expozanți din 26 de țări care și-au prezentat produsele și serviciile inovatoare.

Digitalizarea deschide astfel un nou potențial de dezvoltare pentru acest sector. Soluțiile inteligente fac legătura între alimentarea cu energie a unor zone întregi, controlul consumului de energie electrică al gospodăriilor, economisirea resurselor și consolidarea infrastructurii electromobilității. Numeroși actori de decizie din domeniile politico-economic și de la asociații au folosit cele trei zile ale târgului E – world, pentru a face schimb de idei despre subiecte definitorii din domeniu, pentru a stabili noi contacte și pentru a obține informații valoroase.

Inovațiile digitale vor juca un rol important în viitorul sectorului energetic, deoarece aparatele și clădirile echipate inteligent pot constitui resurse într-o măsură decisivă. Au fost introduse portaluri pe care furnizorii de energie le pot pune la dispoziția clienților și care asigură o mai mare transparență în ceea ce privește consumul de energie. Vehiculele care sunt conduse pe baza de biometan din baloturi de paie au provocat agitație, la fel ca și luminile stradale inteligente, indicatoarele de spații de parcare gratuite și care ofera stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Multe dintre aceste soluții de pionierat pentru sectorul energetic sunt dezvoltate de firme start-up și de întreprinderi noi. 90 dintre acestea s-au prezentat experților în zona de “Inovare” a târgului E-world. Aici, fondatorii firmelor și oamenii de știință au primit un sprijin valoros în ceea ce privește găsirea unor investitori.