Consorțiul „Universitaria”, care reunește primele cinci cele mai mari universități din România, cere creșterea finanțării învăţământului universitar pentru 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale, precum și alocarea de fonduri pentru plata sumelor din sentințe judecătorești.

Potrivit unui comunicat al Consorțiului ”Universitaria” transmis, marți, în domeniul finanțării universităților s-a constatat că realitatea nu coincide cu așteptările și nevoile de dezvoltare ale instituțiilor de învățământ superior.

”Reprezentații universităților Consorțiului Universitaria ne reafirmăm disponibilitatea de a ne implica în identificarea soluțiilor pentru continuarea dezvoltării învățământului superior din România. (…) În primul rând, aducem în discuție finanțarea universităților, unde ne vedem nevoiți să constatăm că realitatea nu coincide cu așteptările și nevoile noastre de dezvoltare. Cerem explicit creșterea finanțării instituționale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017, inclusiv a diferențelor rezultate în urma introducerii indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, precum și alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaților în baza sentințelor judecătorești și a Legii nr. 85/2016”, se arată în documentul citat.

Potrivit reprezentanților Consorțiului ”Universitaria”, rezultatele din anii anteriori, acumulări realizate cu mari eforturi, au adus universitățile românești în convergență cu tendințele lumii universitare internaționale, aceștia considerând că unul dintre principalele scopuri ale Consorțiului este să colaboreze cu decidenții în domeniu, în special cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Cercetării și Inovării, pentru a consolida evoluția universităților românești.

”Solicităm o recalculare a alocării pe student echivalent unitar și creșterea subvenției cămine-cantine, astfel încât să reflecte creșterile salariale din ultima perioadă. Susținem distribuirea a 1% din finanțarea de bază a universităților pentru cercetarea universitară, pe criterii competitive. Având în vedere contribuția universităților membre ale Consorțiului la producția științifică a României, solicităm implicarea reprezentanților noștri în elaborarea metodologiei de finanțare”, se mai arată în documentul citat.

Consorțiul ”Universitaria” consideră că orice discuție referitoare la o nouă lege a educației nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului, fiind manifestat interesul și angajamentul pentru participarea la elaborarea Legii Educației, ”de la stadiu de idee până la detalii legate de normele metodologice de aplicare”.

Totodată, reprezentanții celor cinci mari universități aduc în atenția publicului și a decidenților stringența evaluării școlilor doctorale, susținând realizarea metodologiei într-un grup de lucru, în care Consorțiul „Universitaria” să fie reprezentat.

”Suntem îngrijorați de ce se întâmplă cu finanțarea competitivă a cercetării în România. Constatăm unele incidente nefericite în derularea ultimelor competiții: criterii de evaluare interpretabile, renunțarea la evaluatorii internaționali, precum și alte insuficiențe procedurale. Cerem profesionalizarea organizării competițiilor pentru finanțarea cercetării, în primul rând prin selectarea unor evaluatori internaționali și naționali relevanți pentru domeniile disciplinare. Solicităm publicarea datelor în baza cărora Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior propune finanțarea de bază și pe cea suplimentară. Solicităm respectarea legii și publicarea acestor date, începând cu anii 2016-2017, pentru a elimina orice supoziție de manipulare sau falsă raportare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Consorțiului ”Universitaria” mai solicită includerea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului în grupurile de lucru care elaborează metodologia de alocare a locurilor bugetate, în cadrul Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior.

Alte solicitări se referă la înființarea Asociației Muzeelor Universitare, ca formă de colaborare între universitățile membre ale Consorțiului, cu un prim obiectiv realizarea unei Bibliografii a istoriei universitare, introducerea în legislația românească a organizării programelor ce conduc către diplome duble, creșterea ponderii cercetării postdoctorale în proiectele POCU destinate finanțării studiilor doctorale și postdoctorale, modificarea OM nr. 3850/2017 pentru a le permite studenților să urmeze programele de formare psihopedagogică fără a-i condiționa să urmeze licența și masterul în același domeniu, constituirea unui fond special destinat acoperirii cheltuielilor necesare pentru desfășurarea activității conform standardelor privind apărarea împotriva incendiilor – sau prorogarea termenului, pentru a evita situația închiderii a peste 80% dintre căminele studențești din România, operaționalizarea Registrului Matricol Unic și transferul de informații din această bază de date către alte instituții publice (Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, Ministerul Transporturilor), pentru digitalizarea unor procese.

”Având în vedere dispozițiile înscrise în HG nr. 42/2017, solicităm asigurarea respectării dreptului studenților cu vârsta de peste 26 de ani la gratuitate la transportul intern feroviar, clasa a II-a, considerând criteriul limitativ impus ca fiind ilegal și nejustificat”, se menționează în comunicatul Consorțiului ”Universitaria”.

Solicitările Consorțiului ”Universitaria” au fost formulate de Mircea Dumitru, rectorul Universității București, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice București, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara și Mihaela Onofrei, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Sursă: Mediafax