Cei care îl poartă sunt protejați și vor fi sănătoși tot anul


Mărțișorul, atât de iubit de noi toți, își are originile încă din Antichitate și, din 2017, este înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Tradiţia de a confecţiona şi a purta un şnur împletit din două fire, unul alb şi unul roşu, ce putea fi de lână, bumbac sau mătase, este caracteristică practicilor culturale asociate zilei de 1 martie. Cei care îl poartă sunt protejați și vor fi sănătoși tot anul.
Făcut cu precădere de femei, era dăruit membrilor comunităţii, care-l purtau la gât, la încheietura mâinii, la gleznă, încins peste mijloc sau, mai târziu, prins cu un ac în piept. După câteva zile sau câteva săptămâni – în funcție de zonă – trebuia legat de o creangă înflorită, pus sub o piatră, aruncat în fântână sau pe brazda verde. Mărţişorul se putea prinde şi în coarnele animalelor sau la intrările în gospodărie, casă sau grajd, pentru a fi protejate.

Astăzi, mărțișoarele sunt extrem de diverse și, dincolo de protecție, marchează începutul primăverii și aduc bucurie atât celor care le oferă, cât și celor care le primesc.
O primăvară frumoasă tuturor!