Mărțișorul, atât de iubit de noi toți, își are originile încă din Antichitate și, din 2017, este înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Tradiţia de a confecţiona şi a purta un şnur împletit din două fire, unul alb şi unul roşu, ce putea fi de lână, bumbac sau mătase, este caracteristică practicilor culturale asociate zilei de 1 martie. Cei care îl poartă sunt protejați și vor fi sănătoși tot anul.
Făcut cu precădere de femei, era dăruit membrilor comunităţii, care-l purtau la gât, la încheietura mâinii, la gleznă, încins peste mijloc sau, mai târziu, prins cu un ac în piept. După câteva zile sau câteva săptămâni – în funcție de zonă – trebuia legat de o creangă înflorită, pus sub o piatră, aruncat în fântână sau pe brazda verde. Mărţişorul se putea prinde şi în coarnele animalelor sau la intrările în gospodărie, casă sau grajd, pentru a fi protejate.

Astăzi, mărțișoarele sunt extrem de diverse și, dincolo de protecție, marchează începutul primăverii și aduc bucurie atât celor care le oferă, cât și celor care le primesc.
O primăvară frumoasă tuturor!