În România s-au deschis numeroase incubatoare de afaceri în ultimii ani, acestea reprezentând o oportunitate pentru orice business tânăr și nu numai. Unele au rezistat, altele nu, unele au creat foarte multe contacte și au ajutat business-urile. În plus, numeroase incubatoare de afaceri se deschid pe domenii mai diverse decât în trecut. Dacă de multe ori erau limitate la tehnologie, au apărut incubatoare pentru producție, pentru afaceri ale adolescenților sau pentru business-urile sociale.

Vorbim despre programe care oferă startup-urilor acces la infrastructură, mentorat, investitori și alte tipuri de suport pentru a le ajuta să ajungă din faza de idee la produs. De obicei, produsele și companiile care intră într-un incubator sunt la faza de idee sau într-o zonă apropiată acesteia, fără să aibă bazele puse bine. Pe lângă avantajul de a furniza infrastructură și servicii pentru afaceri, este de remarcat și acela al networking-ului, deoarece în incubatoare își desfășoară activitatea mai multe startup-uri, iar, atunci când lucrează sub același acoperiș, au oportunitatea să intre în contact cu antreprenori din aceeași industrie care pot veni cu sugestii pentru a îmbunătăți produsul; multe incubatoare chiar organizează evenimente speciale pentru a încuraja interacțiunea dintre antreprenori și pentru a-i ajuta să-și lărgească baza de contacte.

Printre obiectivele importante ale Primăriei Municipiului Pitești se regăsesc și sporirea șanselor de dezvoltare și a ratei de supraviețuire a afacerilor în rândul antreprenorilor din municipiul Pitești și creșterea economiei în regiune, prin consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive, urmărind astfel crearea de noi locuri de muncă, diminuarea sărăciei, dar şi înfrânarea migraţiei forţei de muncă.

În acest sens, în sprijinul dezvoltării întreprinderilor aflate la început de activitate, care au idei, dar nu dispun de know-how, nu știu să facă un plan de afaceri și nici nu au resursele financiare pentru închirierea, la preturile pieței, a unui sediu adecvat, va fi înființat, și în Pitești, un astfel de program, în cadrul proiectului „Promovarea Spiritului Antreprenorial prin sprijinirea activităților de cercetare – dezvoltare în cadrul  PITEȘTI BUSINESS HUB – PROSANT“, în valoare de 14.626.219,69 lei, din care 50% reprezintă fonduri nerambursabile acordate în cadrul Axei prioritare 2 a Programului Operațional Regional 2014-2020.

Pitești Business HUB

Incubatorul de afaceri „Pitești Business HUB“, care va funcționa într-o clădire reamenajată și extinsă, este asimilabil unui centru de afaceri și va fi creat pentru a sprijini dezvoltarea, sectorul său de activitate fiind reprezentat de cercetare-dezvoltare în diverse domenii, categorie ce include atât firme orientate spre servicii de dezvoltare afaceri, cât și servicii de IT&C și infrastructură de comunicații. Firmele incubate folosesc încăperi amenajate organizate în unități funcționale alocate acestora și spații comune și vor desfășura aici activități de: management și marketing, prezentarea de produse în conferințe sau direct unor potențiali parteneri de afacere sau de cercetare, cercetare directă, încercări de laborator.

Pentru uzul acestor firme, dar și pentru cel al beneficiarului (sau pentru terți), în clădire va fi amenajată o sală de conferințe de circa 65-75 locuri, dotată uzual, și un laborator (dotat ca laborator de încercări mixturi).

De asemenea aceste firme vor beneficia de: servicii de contabilitate, juridice și financiare; servicii de marketing și mentorat; consiliere managerială, planificarea afacerii și formarea unei companii; accesul la servicii de formare profesională; cumparare colectivă de servicii și produse; consultanță export, căutare de parteneri; asistență IT și e-business, consultanță obținere de finanțare;  consultanță recutare personal; consultanta privind transferul și comercializarea de tehnologie, precum și contacte cu universități și institute de cercetare și dezvoltare; furnizarea de ajutor în ceea ce priveste contactele comerciale, naționale și internaționale, servicii privind internaționalizarea IMM-urilor.

Parc industrial pentru Pitești

Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans S.A. este entitatea selectată ca fiind Administratorul incubatorului. Rezidentul incubatorului de afaceri este orice operator economic nou înființat, IMM, care funcționează conform legii și desfășoară activități economice în interiorul incubatorului de afaceri, beneficiind de acest statut pentru o perioadă de până la 3 ani de la data obținerii calității de rezident.

De asemenea, Municipiul Pitești are în vedere dezvoltarea unui parc industrial în scopul susținerii economiei locale și regionale, dezvoltării pe orizontală a acesteia și creării de locuri de muncă. Încheierea de parteneriate public private va atrage, de asemenea, investiţii private pentru realizarea proiectelor de interes public, creşterea eficienţei şi a calităţii serviciilor, a lucrărilor publice şi a altor activităţi de interes public şi utilizarea eficientă a patrimoniului public.

Acest articol a fost publicat in Ghidul Solutiilor Smart City 2019