sursa: NewMoney.ro

Omul de afaceri Viorel Cataramă a declarat joi, la Bursa de Valori București, că euro ar trebui să fie „undeva spre 5,3-5,4 lei”, dar „avem o gașcă criminală de comuniști în Banca Națională care ține cursul la un nivel care nu reprezintă realitatea”.

„În România se întâmplă un lucru groaznic, anume creșterea salariilor din pix, care a generat creșterea tuturor prețurilor. De ce? Pentru că avem o gașcă pe care eu aș numi-o criminală de comuniști în Banca Națională a României, care urmează ordinele socialiștilor grupați în PSD-ALDE și ține cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea. Astfel încât BNR, prin politica pe care o face, și datorită – repet – acestei grupări de comuniști, că nu pot să-i numesc altfel, încurajează importurile, face România dependentă de importuri, omoară producția, omoară exporturile și omoară sectorul privat. Toate s-au scumpit în România, numai euro nu s-a scumpit”, a spus Viorel Cataramă, la conferința de listare a companiei sale, Elvila, pe platforma AeRO a Bursei de Valori București.

„După părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5 lei, euro – undeva spre 5,3-5,4 lei. Rata inflației nu e la nivelul creșterii prețurilor din România, pentru că a fost ancorată de importurile ieftine”, a mai spus Viorel Cataramă.

Contactat de MEDIAFAX pentru a comenta afirmațiile omului de afaceri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a menționat că acestea sunt „declarații politice” pe care Viorel Cataramă „poate să și le gestioneze cum crede de cuviință”. „Ca liberal, Viorel Cataramă ar trebui să știe că evoluția cursului de schimb este determinată de piață”, a spus Dan Suciu.

Omul de afaceri Viorel Cataramă îi dă replica lui Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, spunând că evoluția cursului nu este determinată de piață, ci de intervenția Băncii Naționale și că fără o asemenea intervenție, cursul ar fi de peste 5 lei pe euro.

“Dacă cursul de schimb ar fi determinat de piață, ar fi în acest moment de peste 5 lei. Sunt de acord întru totul și susțin ca Banca Națională să nu mai intervină atât de brutal în evoluția cursului.
Cursul actual este o consecință directă a intervenției Băncii Naționale. Dau un exemplu, și anume variația euro, dolar care ar trebui să fie avută în vedere. Am și alte exemple ale intervenției băncii pe care momentan nu e necesar să le comentez. Cred că instituțiile abilitate ar trebui să se sesizeze cu privire la intervențiile în piață care duc la prăbușirea și descurajarea exporturilor, la falimente în sectorul privat și la încurajarea importurilor care fac ca România să fie dependentă de împrumuturi si de importuri concomitent cu distrugerea sectorului care ar trebui sa fie motorul economiei românești”, a declarat omul de afaceri Viorel Cataramă.

Compania producătoare de mobilier Elvila, fondată în 1990 de antreprenorul Viorel Cataramă, a fost listată joi pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Compania deține 25 de magazine la nivel național, dintre care 14 proprii și 11 în sistem de franciză și distribuitori. Elvila a încheitat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de lei și cu un profit net de un milion de lei.

Sursa: Mediafax