Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare a copiilor și tinerilor prin muzică, cu peste 1.600 de coruri și 56.000 de membri în România și diaspora s-a mutat in mediul online. Obișnuiți să se întâlnească de multe ori pe parcursul anului, în sute de evenimente pe care le organizează în București sau în țară, în condițiile actuale copiii sunt obligați să stea acasă, așa că au nevoie de activități distractive și educative chiar mai mult decât înainte.
Leila Popovici, Directorul Programului Național Cantus Mundi, a avut amabilitatea să acorde un interviu în exclusivitate pentru publicația Good News.
Good News: Am văzut că aveți în această perioadă o campanie pe care o desfășurați în social media. Despre ce este vorba mai exact?
Leila Popovici: Avem deja pe pagina de Facebook Cantus Mundi Romania 4-5 activări zilnice cu mici ateliere, exerciții pentru copii și dirijori și, mai ales, campanii video cu și pentru copii: „Ne spălăm pe mâini cântând!” este una dintre ele.
Copiii, cu ajutorul părinților sau a fraților, se înregistrează în timp ce se spală pe mâini cântând. Sunt foarte drăguți și, totodată, transmit un mesaj puternic pentru alți copii – suntem responsabili și ne păstrăm optimismul.
Este foarte important să știe că aparțin unei comunități care se gândește la ei și de asemenea, e o invitație și pentru alți copii, care nu sunt în Cantus Mundi, să știe că pot să comunice muzical cu alți copii și nu trebuie să se simtă singuri, suntem împreună în aceste zile mai complicate.

Good News: Cum v-a venit această idee?

 
Leila Popovici: În condițiile date, e foarte important pentru noi să rămânem conectați cu copiii noștri și în același timp să abordăm responsabil toată situația. Imediat cum au fost anunțate primele măsuri oficiale, încă de pe 9 martie, la nivel instituțional – Madrigal și Cantus Mundi – am anunțat ca ne vom muta în online, un mediu sigur pentru perioada de stat acasă a copiilor și educatorilorși, în același timp, foarte ofertant din punct de vedere tehnic și al accesibilității. Copiii noștri, toți copiii de fapt, sunt nativi digital, se simt confortabil în acest mediu și interacționează foarte ușor cu el.

Good News: Câți copii s-au alăturat?

 
Leila Popovici: Până acum avem peste 25 de mici video-uri trimise de copii în campania „Ne spălăm pe mâini cântând!”, care se postează zilnic și alte câteva în campania „Eu cânt în cor!”, în care ne vorbesc despre ce înseamnă corul pentru ei și cât de cool este să faci asta. Vom crea și alte campanii și provocări muzicale pentru copii în perioada următoare.

Good News: Ce alte proiecte mai puteți desfășura în această perioadă?

 
Leila Popovici: Avem materiale pregătite – sau în curs – pentru trei mari campanii pe Facebook pentru copii și dirijori sau coordonatori de cor: „Cântă cu mine!”, „Joacă-te cu mine!” și „Citește cu mine!”,  în care trainerii Cantus Mundi și Madrigal, dar și prieteni ai programului – care s-au alăturat mișcării noastre – au pregătit exerciții de canto, pian, jocuri muzicale neconvenționale, mici ateliere sau tutoriale muzicale, campanii de Știați că, concursuri etc..
Toate aparițiile sunt interactive, le permit copiilor să interacționeze cu noi, să ne dea feedback și să ne trimită variantele lor video.
De asemnea, în perioada imediat următoare, vom relansa Platforma online Cantus Mundi, aflată pe website-ul nostru www.cantusmundi.com, cu o interfață mai prietenoasă și mai accesibilă. Membrii Platformei – dirijori, profesori, coordonatori de cor, copii – vor putea accesa ușor materialele didactice sau pentru timpul liber, pe care echipa noastră le pune la dispoziție: partituri, tutoriale, mici ateliere online, audiobook-uri, jocuri muzicale etc. Tot acest content poate fi accesat gratuit, doar printr-o simplă înscriere.