Europa trebuie să investească în competențele angajaților și să simplifice birocrația pentru firme, deoarece revoluția tehnologică riscă să afecteze țările sărace și să crească rata șomajului, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială.

Extinderea tehnologiei în tot mai multe domenii riscă să lase în urmă cele mai sărace națiuni ale Europei și să sporească rata șomajului în unele zone defavorizate. În ultimii 15 ani, numărul de meserii care implică muncă fizică a scăzut în UE cu peste 15%, în timp ce domeniile de analiză şi creativitate au crescut cu acelaşi procentaj, arată autorii raportului.

„Uniunea Europeană creşte, însă europenii nu cresc prin unitate. Raportul de faţă subliniază necesitatea de a crea un mediu mai bun, pentru ca atât oamenii, cât şi societăţile comerciale să poată beneficia de pe urma oportunităţilor care le sunt disponibile prin intermediul mecanismului de convergență european”. Documentul, intitulat „Creştere prin unitate: Modernizarea mecanismului de convergenţă al Europei“ (Growing United: Upgrading Europe’s Convergence Machine), recomandă liderilor politici să-şi intensifice eforturile de creştere a competenţelor lucrătorilor, pregătindu-i pentru noi ocupaţii, pe o piaţă a muncii care evoluează rapid. În acest fel „se vor îmbunătăţi şi standardele de viaţă în acele ţări şi regiuni rămase la niveluri inferioare de dezvoltare”, arată documentul.

Potrivit raportului, discrepanțele aflate în creștere dintre statele din nord și cele din sud înregistrate la nivelul productivităţii în ultimele două decenii prezintă provocările cu care se confruntă Europa.

De la șfârșitul anilor 1990 până în prezent, creşterea productivităţii a înregistrat o decelerare de la 2% la 1,5% în Europa de Nord, în timp ce în Europa de Sud scăderea a fost de două ori mai rapidă.

Potrivit raportului, educaţia scăzută în anumite regiuni şi ţări ale UE creează diferențe socio-economice între cei bogați și cei mai săraci. În 50% din statele UE, peste 20% din adolescenţii cu vârste de peste 15 ani se află sub nivelul de bază al cunoştinţelor necesare pentru citit şi pentru matematică, în timp ce în Bulgaria, Malta, România şi Slovacia procentajul respectiv depăşeşte 30%.

Pentru a reglementa piața muncii, guvernele trebuie să regândească sistemele educaţionale şi să introducă politici pentru crearea de oportunităţi egale în educaţie şi angajare.

Lucrătorii necalificaţi sunt mult mai vulnerabili la şocurile unei pieţe a muncii aflată în schimbare, conform raportului citat.

Reglementările costisitoare existente în multe ţări din Europa Centrală şi de Sud descurajează creşterea firmelor, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii străine directe. Îmbunătăţirea mediului de afaceri din UE va ajuta firmele să beneficieze de pe urma procesului de creştere continuă în regiune, stimulând inovaţia şi încurajând adoptarea unor noi tehnologii. În Grecia, Italia, Slovacia şi Spania, microîntreprinderile oferă 40% din locurile de muncă, se mai arată în document.

Sursa: Mediafax