Conferința MICESA a promovat antreprenoriatul și lansarea de mici afaceri ca soluții pentru trei comunități defavorizate din municipiul Alba Iulia. “În primăria Alba Iulia nu se stă, echipa pe care o conduc este preocupată să găseasca resursele necesare pentru creșterea nivelului de investiții, iar acestea să contribuie la acoperirea nevoilor existente”, a spus Nicolaie Moldovan, City Managerul municipiului la Conferința dedicată antreprenoriatului din cadrul proiectului MICESA – Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia. „Urmărim să identificăm oameni care doresc să acceseze resurse și să acumuleze știința înființării unei noi firme ori a unei întreprinderi familiale. Îi vom învăța să își pornească afacerea, să o dezvolte, să creeze noi locuri de muncă.” Nicolaie Moldovan a avut și un îndemn pentru cei prezenți: „fiți promotorii proiectului nostru, împărtășiți cu familia, prietenii și cunoștințele oportunitățile proiectului, șansa de a primi bani pentru a transforma un vis în ceva concret.”

Derulat de Municipiul Alba Iulia în zone din comunitățile „Goldiş”, „Pâclişa” și „Chicago“, proiectul MICESA oferă ajutor țintit, concret pentru mai bine de 600 de persoane defavorizate. Cum însă cel mai bun antidot la marginalizare și cea mai bună pavăză contra sărăciei sunt bunăstarea, dinamismul social, încrederea de sine aduse de economia de piață, proiectul nu se limitează la asistență socială, ci vizează și dezvoltarea antreprenoriatului și înființarea de noi afaceri în aceste comunități.

Potrivit lui Valentin Miron, președinte al FNTM, „cunoștințele dobândite prin participarea la cursurile de antreprenoriat și prin discuțiile cu oameni de afaceri care au trecut prin aceleași frământări de început de drum, sprijinul și consultanța oferite de proiect sunt tot atâtea șanse importante și un imbold în indeplinirea visului de bunăstare și independență materială”. Noile afaceri lansate, a adăugat Valentin Miron, „nu vor fi doar o sursă de bani personală, ci și un ajutor pentru comunitatea din care faceți parte”.

40 de persoane din cele trei comunități vizate de proiectul MICESA vor participa și la cursurile gratuite de antreprenoriat special concepute de Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM. Vor fi încurajate să-și deschidă propriile afaceri. FNTM, DAD EXPERISE și FUNDAȚIA PAEM ALBA le vor oferi consultanță să-și realizeze planurile de afaceri, vor intra cu aceste planuri de afaceri într-un concurs în urma căruia vor fi selectate 15 idei de noi afaceri a căror implementare va fi susținută cu 15 granturi de până la 25.000 euro.  Marius Bostan, co-fondator FNTM, inițiator al RePatriot și fost ministru al Comunicaţiilor, a explicat în acest context: „umărim cultivarea curajului de porni pe cont propriu. Fiți unul dintre oamenii curajoși!”

Oameni de afaceri sau antreprenori de succes precum Sebastian Onac – manager al Centrului  socio-medical Maria BeatriceCălin Mătieș – fondatorul Brutaria Santimbru , pita de Santimbru considerată de ministerul Agriculturii produsul tradițional al anilor 2015 și 2017, Romoșan Nicolae – fondator al Cașcaval De Casa Romoșan și Claudia Pilat, consultant FNTM și proprietar al Agropensiunea Insula Christiana, au vorbit despre acest curaj necesar lansării în noi întreprinderi, dar și despre bunăstarea și încrederea de sine pe care ți le furnizează aceste reușite. Iar Cristian Tudorescu, analist financiar și managing partner Explore Asset Management SA, și Alin Angheluță, universitar în cadrul ASE, antreprenor și trainer MICESA, au dat detalii despre cursurile de educație antreprenorială.

Good News