Cu un buget de peste 8 milioane lei, un sistem de iluminat public nou si modern se va realiza la Alba Iulia in zonele Barabant, Oarda de Sus, Oarda de Jos, Paclisa si Micesti. Proiectul va primi finantare nerambursabila din Programul Operational Regional 2014-2020, gestionat la nivel regional de catre ADR Centru. Peste 50 km de sistem de iluminat public se va moderniza si extinde pentru eliminarea zonelor de umbre si intuneric, pentru controlul intensitatii luminii de la distanta sau identificarea defectiunilor in timp real, un sistem bazat pe prezenta senzorilor de miscare care vor comanda cresterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public.

”In luna februarie a acestui an semnam sase contracte cu finantare europeana in valoare totala de peste 43 milioane euro din fonduri REGIO. Acestea completau lista altor sapte contracte de dezvoltare urbana deja semnate, prin care urmarim sa aducem un plus de bunastare albaiulienilor si o reducere a cheltuielilor din bugetul propriu. Avem o strategie integrata de dezvoltare, iar prin programul Regio am reusit sa ne finantam toate obiectivele propuse pentru aceasta perioada. Avem in lucru modernizarea principalelor artere rutiere din municipiu, peste 30 blocuri de intra in lucrari de refacere a fatadelor si de eficienta energetica, iar pentru sistemul de iluminat din cartierele Cetate, Centru, Ampoi, Partos, deja am obtinut finantare nerambursabila. Construire, modernizare, reabilitare sau restaurare, sunt lucrari prevazute in proiectele semnate cu ADR Centru pentru noi zone verzi si de agrement, pentru Palatul Principilor sau unitati de invatamant. Echipa Primariei a muncit mult si nu puteam sa realizam toate aceste obiective de regenerare urbana masiva altfel, decat cu o infuzie serioasa de bani europeni” a declarat Voicu PAUL, viceprimar cu atributii de primar al municipiului Alba Iulia

Investitia vizeaza reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia pentru cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor de CO2, de care vor beneficia peste 74.000 de cetateni din municipiu. Proiectul cu titlul „Reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – localitati componente: Oarda de Sus, Oarda de Jos, Paclisa, Micesti si Barabant”, are o valoare totala de 8.726.128,54 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate prin POR este de 6.959.446,40 lei, respectiv 1.496.011,69 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritara: 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Obiectiv Specific 3.1: Prioritatea de investitii 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor.
Termenul estimat pentru finalizarea implementarii activitatilor prevazute in proiect este 31.03.2022.

”Toate contractele de finantare semnate, prin care alocam fonduri europene prin programul Regio, inseamna investitii atrase pentru imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor si a angajatilor, inseamna o comunitate in care sa vrei sa locuiesti. Alba Iulia este un municipiu care isi completeaza eforturile de dezvoltare cu fonduri europene incepute din 2007, perioada in care proiectele de restaurare a Cetatii din Alba Iulia si de modernizare a principalelor cai de acces rutier au propulsat renumele municipiului la nivel international ca fiind destinatie turistica de vizitat. In aceasta perioada de finantare, 2014-2020, am semnat cu reprezentantii municipiului, un numar de 13 contracte de finantare nerambursabila Regio, cu o valoare totala de peste 303 milioane lei, respectiv 63,5 milioane euro. Prin toate proiectele, pana in 2023, se vor continua lucrarile de modernizare si de reabilitare a infrastructurii rutiere, educationale, culturale sau de agrement. Este imbucurator faptul ca prin fondurile europene pe care le gestionam, putem vedea cum orasele se modernizeaza, prind viata si se echipeaza cu tehnologie de ultima generatie, devenind atragatoare atat pentru cetatenii lor, cat si pentru turisti” a declarat Simion CRETU, director general ADR Centru.

Prin implementarea acestui proiect se va acoperi nevoia de siguranta a tuturor participantilor la trafic din Oarda de Sus , Oarda de Jos, Paclisa, Micesti si Barabant, in orice conditii meteo posibile: pe timpul noptii, in conditii de ceata, semiintuneric etc. Proiectul prevede reabilitarea si modernizarea a 46.587 ml, respectiv extinderea cu 5.000 ml a sistemului de iluminat public, precum si iluminarea a doua treceri de pietoni, incluzand sisteme bazate pe senzori de prezenta care vor comanda cresterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la trecerile de pietoni). Retelele de alimentare prevazute in proiect au vechimi diferite, iar din totalul de 1.031 aparate de iluminat, o parte sunt intr-o stare necorespunzatoare, sau acceptabila, iar altele se apropie de finalul duratei normate de viata Pe langa “imbatranirea aparatelor”, praful si murdaria depuse pe aparate au dus la scaderea gradului de iluminare. Pe parcursul duratei de implementare a proiectului se va deconecta sistemul de iluminat existent si se vor demonta aparatele de iluminat existente.

Se vor monta brate, bratari si aparate de iluminat noi. Se vor realiza conexiunile si reteaua subterana de alimentare cu energie electrica. Din bugetul proiectului mai este prevazuta montarea prizelor de pamant, instalarea stalpilor metalici, montarea bratelor de sustinere pe stalpii metalici si a aparatelor de iluminat. Se vor instala kituri de alimentare din sursa fotovoltaica si un sistem inteligent de management prin telegestiune. Finalizarea proiectului va genera in cartierele vizate eliminarea zonelor de umbra si intuneric, controlarea de la distanta a sistemului de iluminat, cu posibilitatea de a modifica pornirea/oprirea lor. Prin sistemul de telegestiune se vor primi informatii in timp real a defectiunilor in sistem, a furturilor de energie sau despre functionarea defectuoasa a unuia dintre elemente. Prin implementarea acestui sistem si montarea becurilor de tip LED, beneficiarul, Primaria municipiului Alba Iulia, estimeaza ca se vor obtine reduceri ale consumului de energie electrica care vor genera o economie anuala de 66.956 lei la bugetul municipalitatii.