Având Municipiul Alba Iulia drept lider de consorțiu, proiectul Alba Iulia 360 urmărește reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială în cadrul a cinci comunități defavorizate în care există populație de etnie romă: Zgura, Partoş, Trandafirilor, Barbu Lăutaru, Ciocârliei-Pompieri.

Cei 11 parteneri ai consorțiului implementează activități de creștere a accesului la educație și pe piața muncii, de susținere a antreprenoriatului, furnizare de servicii medico-sociale, de îmbunătățire a condițiilor de locuit și oferă  asistență juridică pentru reglementarea actelor de identitate / de proprietate.

Prin astfel de acțiuni, proiectul „Alba Iulia 360” urmărește să îmbunătățească situația a minimum 560 persoane din cele cinci comunitățile marginalizate, dintre care mai mult de jumătate aparțin minorității rome din municipiu.

În cadrul proiectului, Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM vizează stimularea antreprenorială din aceste cinci comunități defavorizate în care exisă populație de etnie romă în vederea înființării de afaceri, alături de partenerii PAEM, DAD Expertise, AJOFM, INTRATEST și BPI Group.  Astfel, cei 6 parteneri din componenta de antreprenoriat furnizează servicii personalizate de consultanță și consiliere antreprenorială pentru 185 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din care 85 persoane beneficiază de cursuri de competențe antreprenoriale realizate de FNTM și BPI Group, iar 3 persoane beneficiaza de microgranturi oferite prin proiect de FNTM pentru demararea unei afaceri.

În mod concret, FNTM va oferi consultanță antreprenorială și va asigura educația antreprenorială a 40 persoane în cadrul a două cursuri acreditate ANC de Inițiere în Competențe Antreprenoriale și prin urmarea unuia dintre cele două cursuri de e-Learning dezvoltate de FNTM: Antreprenor și Întreprinzător în turism.

Cursurile acreditate ANC se vor desfășura în perioada iulie – septembrie 2018, iar cursurile e-Learning în iunie – noiembrie 2018.

Înscrierea persoanelor interesate de această formare antreprenorială se va realiza între aprilie – iunie 2018, la consultantul antreprenorial FNTM Claudia Pilat (detalii mai jos). Selecția persoanelor care vor participa la cele două cursuri acreditate ANC va avea loc în mai – iulie 2018.

În luna iunie 2018, la Alba Iulia, FNTM va organiza și o conferință motivațională în domeniul antreprenoriatului. Conferința va cuprinde prezentări despre oportunitățile din componenta de antreprenoriat, povești de succes și filme motivaționale, studii de caz și sesiuni interactive de discuții între experți-traineri și participanți, fiind abordate teme de interes cu accent pe dezvoltare locală, management si cultură antreprenorială.

Cursanții vor primi diplome de absolvire, acreditate ANC, pentru cursul de Inițiere în Competențe Antreprenoriale, respectiv diplome de absolvire a Programului e-Learning ales, sub egida FNTM și a partenerilor.

Participanții la cursurile de Compentențe antreprenoriale își vor putea înscrie ulterior proiectele proprii în cadrul Concursului de planuri de afaceri ce se va desfășura între 19 noiembrie 2018 – 18 februarie 2019. Vor fi astfel selectate trei planuri de afaceri care vor primi granturi individuale de maximum 25.000 euro (la cursul 4.4623 lei/euro, din anul 2016).

FNTM va oferi asistență pentru înființarea celor trei noi firme, lansarea cu succes a afacerilor și va monitoriza implementarea  planurilor de afaceri câștigătoare.

Proiectul „Alba Iulia 360“(cod POCU/18/4/1/101639), cu o durată de 36 de luni, este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu: Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Filiala de Cruce Roșie a Județului  Alba, Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Fundația PAEM Alba, DAD EXPERTISE S.R.L., BPI Management Consulting România SRL, INTRATEST S.A., Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 25,2 milioane lei, din care contribuția nerambursabilă este 24,3 milioane. Proiectul „Alba Iulia 360” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020.

Contactați consultantul antreprenorial FNTM

Persoanele interesate de participarea la componenta de antreprenoriat a proiectului Alba-Iulia 360 (conferință de motivare antreprenorială, cursuri ANC de Inițiere în Competențe Antreprenoriale, programe de e-Learning, sesiuni de consultanță/consiliere și concurs planuri de afaceri din cadrul proiectului) sunt invitate să contacteze consultantul antreprenorial FNTM.