Adrian Tănase, CEO BVB:

  • „Obiectivul principal al mandatului meu este atingerea potențialului maxim de lichiditate al bursei și acest lucru poate veni din trei direcții”
  • „Promovarea la statutul de piață emergentă va fi o consecință a tuturor acestor măsuri pe care le vom lua pentru creșterea lichidității”
  • „În acest moment, bursa este promovată ca o alternativă de finanțare. Noul mesaj pe care vrem să-l transmitem este că bursa este locul unde transparenţa unei companii este preţuită în bani”

Bursa de Valori București (BVB) va continua să dezvolte o infrastructură și un mediu care să-i permită să atingă potențialul maxim astfel încât România să promoveze în rândul piețelor emergente, a declarat Adrian Tănase în cadrul primei conferințe de presă susținută din poziția de director general al BVB.

„Obiectivul principal al mandatului meu este atingerea potențialului maxim de lichiditate al bursei și acest lucru poate veni din trei direcții. Prima direcție vine din listări, adică din creșterea numărului de companii listate. Ca să avem lichiditate trebuie să avem companii listate și de aceea acest proces este foarte important. Fără companii noi la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacţionare, am avea un potenţial limitat. A doua dimenisiune se referă la accesul investitorilor la piață: orice investitor, român sau străin, ar trebui să poată tranzacționa la bursa noastră. Daca există vreun investitor care nu poate tranzacționa, atunci acest lucru limitează potențialul de tranzacționare. Trebuie să dispară orice barieră de a tranzacţiona la BVB. A treia dimensiune, foarte importantă, este reprezentată de posibilitatea de a tranzacţiona <<idei de investiţii>>. E nevoie să avem o contraparte centrală (CCP), e nevoie de short-selling (vânzarea în lipsă), e nevoie să refacem piața de derivate. Sunt doar câteva exemple care vor contribui la dezvoltarea bursei noastre,” a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Relatia cu antreprenorii

În ceea ce privește relația cu antreprenorii, bursa va continua să dezvolte această relație, proiectul „Made in Romania” fiind un proiect relevant în acest sens. „În acest moment, bursa este promovată ca o alternativă de finanțare. Noul mesaj pe care vrem să-l transmitem este că bursa este locul unde transparenţa unei companii este preţuită în bani, că este locul unde valoarea afacerilor se maximizează,” a mai spus Tănase.

Proiectele de educație financiară vor continua într-un limbaj simplificat pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni

„Este un aspect important ca populația să fie educată financiar și trebuie să simplificăm mesajul către investitorii de retail. Populaţia ar trebui să fie interesată de faptul că investiţia la bursă poate fi la fel de banală ca un depozit bancar dacă se respectă anumite reguli şi că banii pe care îi acumulează din activitatea de zi cu zi pot genera un câștig mai mare decât un depozit bancar,” a declarat CEO-ul BVB.

Adrian Tănase, 43 ani, a absolvit, în 1998, Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Tănase are o experiență profesională de aproape 20 de ani exclusiv în piața de capital, cu focus pe management de portofoliu.

Anterior primirii avizului din partea ASF, pe 23 ianuarie 2018, pentru poziția de director general al BVB, Tănase a fost Chief Investment Officer în cadrul NN Pensii, cel mai mare administrator de active financiare din piaţa de capital locală.