Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison şi de la Universitatea Oregon au arătat că mii de kilometri de cablu de fibră optică din regiunile populate de pe coasta Statelor Unite pot fi inundate din cauza creşterii nivelului mării.

Studiul, prezentat pe 16 iulie la simpozionul Applied Networking Research Workshop al cercetătorilor în reţele de internet, ilustrează că infrastructura din zonele critice care pot ajunge sub nivelul mării în doar 15 ani, scrie Science Daily.

„Multe dintre pagubele care vor fi făcute în următorii 100 de ani vor avea loc mai degrabă mai devreme decât mai târziu”, a precizat Paul Barford, profesor de informatica la UW-Madison, unul dintre autori. Acesta mai adaugă şi că „rezultatele ne-au surprins. Ne aşteptam să avem 50 de ani pentru a ne pregăti”.

Studiul a combinat date de la Internet Atlas, o hartă globală a infrastructurii (fizice) a internetului, cu previziuni ale creşterii nivelului apei realizate de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Studiul citat sugerează că, până în anul 2033, mai mult de 4.000 de mile de conducte de fibră optică îngropate vor fi sub apă și mai mult de 1.100 de noduri de trafic vor fi înconjurate de apă. Cele mai sensibile orașe din S.U.A., potrivit raportului, sunt New York, Miami și Seattle, însă efectele nu ar fi limitate la aceste zone.

„Pericolul direct pentru internetul global il constituie faptul ca toate cablurile optice transoceanice sunt prevazute cu platforme de aterizare, care vor ajunge sub ape in viitorul nu foarte indepartat pe fondul schimbarilor climatice”, a spus  Paul Barford.

O mare parte din această infrastructură este îngropată și traseele sunt stabilite de demult, de obicei paralele cu autostrăzile și liniile de coastă.. .Când a fost construită acum 20-25 de ani, nu s-a gândit la schimbările climatice”, a mai adăugat Barford.

Totusi, oamenii de ştiinţă trag semnale de alarmă, precizând că în următorii 15 ani, numai în Statele Unite, ar putea fi afectate 1.900 kilometri de magistrale şi 3.900 kilometri de cabluri optice subterane. Chiar daca sunt rezistente la apa, exista si portiuni mai vulnerabile care, daca nu sunt verificate periodic, se vor deteriora rapid.

Multe dintre conductele expuse la risc sunt deja aproape de nivelul mării și doar o ușoară creștere a nivelurilor oceanelor datorită topirii gheții polare și expansiunii termice. Barford mai afirma ca, odata cu ridicarea apelor vor aparea defectiuni in functionarea internetului la nivelul intregii lumi, iar daca respectivele platforme nu sunt mutate in locuri mai inalte, reteaua mondiala se va intrerupe definitiv. Partea buna este ca nu sunt foarte multe asemenea platforme, ceea ce inseamna ca operatiunea de remediere nu va necesita eforturi colosale si fonduri considerabile.

În loc de concluzie a  studiului cercetătorul de la Wisconsin formulează un avertisment:  “Acesta este un apel de trezire. Trebuie să ne gândim cum să rezolvăm această problemă”.

Sursa: Science Daily