3000 de albaiulieni au beneficiat de testarea vârstei arteriale şi a vârstei pulmonare în cele 7 acţiuni medicale derulate de către Farmacia Vichi Farm, membră a grupului de farmacii independente Alphega, în această vară. Toate acţiunile dedicate comunităţii s-au desfăşurat în aer liber, într-un cort medical Alphega, în Piaţa Cetăţii din Cetatea Alba Carolina şi pe Bulevardul Transilvaniei, sub auspiciile protocolului de colaborare pe care Farmacia Vichi Farm din Alba Iulia l-a agreat cu Primăria municipiului în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

Lucrurile bune dedicate sănătății albaiulienilor nu se opresc însă aici, ci continuă în aer liber atât cât vremea va permite. Astfel, vineri, 21 septembrie, tot pe Bulevardul Transilvaniei, echipa de farmaciști de la Vichi Farm este prezentă din nou în mijlocul comunității pentru a 8-a rundă de testări gratuite ale vârstelor arterială şi pulmonară. După ce toamna îşi va intra în drepturi, acţiunile medicale vor continua în interiorul Farmaciei Vichi Farm, tot în mod gratuit pentru oricine doreşte să beneficieze de aceste teste.

Bolile cardiovasculare – un pericol

Bolile cardiovasculare reprezintă principală amenințare la adresa sănătății populației la nivel mondial. România ocupă primul loc în Europa la mortalitatea cardiovasculară. Conform datelor publicate de Societatea Română de Hipertensiune, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor, iar prevalența hipertensiunii arteriale este în continuă creștere.

Serviciul de măsurare a vârstei arteriale în cadrul parteneriatului cu farmacia Vichi Farm printr-o componentă smart este un serviciu de screening realizat cu un echipament smart, numit Agedio B900. Scopul acestui serviciu este de a determina, prin măsurători specialitate, vârsta arterială a unei persoane şi de a-i face pe oameni să conștientizeze importanța stării de sănătate, precum și factorii de risc în declanșarea bolilor cardiovasculare. Măsurarea vârstei arteriale este o metodă simplă, neinvazivă de măsurare a îmbătrânirii vasculare prin testarea rigidității arteriale, respectiv prin determinarea velocității undei de puls prin metoda oscilometrică. Deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, respectiv îmbătrânirea arterelor.

Cine poate beneficia de măsurarea vârstei arteriale?

Pot beneficia de acest serviciu atât persoanele sănătoase, cât şi persoanele expuse la factorii de risc cardiovascular sau care suferă deja de o boală cronică ori de o boală cardiovasculară.

Măsurarea vârstei pulmonare se realizează printr-un screening BPOC (bronhopenumopatia obstructivă cronică – boală respiratorie ce afectează atât bronhiile, cât şi plămânii). Cercetările spun că această boală va deveni a treia cauză de deces la nivel global până în anul 2020. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 10 adulți cu vârsta de peste 40 de ani suferă de BPOC şi mai puțin de jumătate dintre aceste persoane sunt diagnosticate.

Soluția medicală inteligentă de măsurarea a vârstei pulmonare constă în:

  • Aplicarea unui chestionar pentru identificarea riscului de BPOC;
  • Utilizarea dispozitivului smart Vitalogic Copd-6 care face evaluarea pre-spirometrică a funcţiei respiratorii cu ajutorul unei aplicaţii medicale care se numeşte VitaLogic.

Serviciul de screening este o campanie preventivă şi are ca obiectiv principal identificarea persoanelor care suferă de risc de bronhopenumopatie obstructivă cronică.

Cine poate beneficia de măsurarea vârstei pulmonare?

  • Persoanele cu vârsta peste 35-40 de ani;
  • Persoanele cu vârsta de peste 18 ani, mai ales dacă sunt fumătoare;
  • Persoanele interesate de comunicarea serviciului;
  • Persoanele care au nelămuriri despre respirație şi vor să afle mai multe despre bolile respiratorii;
  • Persoanele care au întrebări privind un stil de viață sănătos;
  • Persoanele care prezintă simptome cronice respiratorii.

Derularea serviciului

  • Identificarea pacienţilor şi explicarea serviciului;
  • Efectuarea chestionarului pentru identificarea riscului de BPOC;
  • Măsurarea parametrilor respiratorii cu ajutorul dispozitivului Vitalogic copd-6;
  • Printarea rezultatelor şi explicarea lor pacienţilor;
  • Furnizarea de sfaturi privind un stil de viaţă sănătos, renunţarea la fumat şi dacă este cazul, direcţionarea către medic.

Campania „Sănătate pentru #AlbaIulia” este o iniţiativă de prevenție și conștientizare a sănătății dedicată comunităţii albaiuliene, desfășurată de către Farmacia Vichi Farm, partener Alphega Farmacie, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

IMPORTANT: Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.